Procesiune cu icoane în Duminica Ortodoxiei

Un articol de: Gheorghe Cristian Popa - 03 Martie 2013

La Biserica Icoanei din Protoieria II Capitală se va desfăşura, în perioada 18-24 martie, programul-pelerinaj „Icoana - fereastră către Dumnezeu“, organizat de Arhiepiscopia Bucureştilor, Protoieria II Capitală şi Primăria Sectorului 2, cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, prima din Postul Sfintelor Paşti.

Evenimentele religios-culturale vor începe luni, 18 martie, de la ora 18:00, la Biserica Icoanei, cu slujba Pavecerniţei Mari, urmată de o serie de prelegeri catehetice despre semnificaţia şi folosul cinstirii sfintelor icoane la care vor fi invitaţi teologi specialişti în pictură bisericească. Potrivit părintelui paroh Ioan Popescu, astfel de întâlniri catehetice cu credincioşii vor avea loc în fiecare zi până vineri, după slujba de seară. Marţi, 19 martie, de la ora 11:00, la Complexul pentru activităţi recreative şi educaţie „Sfântul Pantelimon“ al Primăriei Sectorului 2 va fi vernisată o expoziţie de icoane realizate de elevi de la unităţile de învăţământ din sectorul 2, intitulată „Icoana în inima copilului“. Vineri, 22 martie, după slujba Pavecerniţei săvârşită de la ora 18:00, în Biserica Icoanei va avea loc un concert de cântări religioase susţinut de corul parohial.
 
Sâmbătă, 23 martie, de la ora 17:00, va fi săvârşită slujba Vecerniei, după care va avea loc, de la ora 18:30, o procesiune cu icoane în jurul Parcului Grădina Icoanei din apropiere, intitulată „Lumina Ortodoxiei“, urmată de un concert de cântări religioase şi de cuvinte de învăţătură. În timpul procesiunii, preoţii şi credincioşii vor purta în mâini lumânări aprinse şi vor cânta imne bisericeşti, iar un detaşament de jandarmi în uniforme de gală va purta în mâini torţe aprinse. Duminică, 24 martie, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de la ora 10:00, iar de la ora 13:30 va avea loc o a doua procesiune în jurul Parcului Grădina Icoanei la care vor participa preoţi şi credincioşi de la toate parohiile din Protoieria II Capitală. Icoanele purtate în mâini de credincioşi în timpul procesiunii vor fi sfinţite la ora 14:15, moment urmat de rostirea Crezului, alocuţiunile organizatorilor şi un cuvânt de învăţătură pentru credincioşi.
 
Prima duminică din Postul Sfintelor Paşti a fost instituită de către Sinodul de la Constantinopol (843) ca sărbătoare a Ortodoxiei, pentru a sublinia biruinţa dreptei credinţe asupra iconoclasmului (erezie care susţinea că sfintele icoane nu trebuie cinstite) şi, în general, asupra tuturor ereziilor.