Procesiune cu sfintele icoane în parohia vâlceană Bonişoara
Luna martie a adus în viaţa credincioşilor olteni o serie de activităţi culturale şi pastoral-misionare, menite să marcheze perioada Postului Mare. Între acestea, amintim procesiunea cu sfintele icoane din localitatea vâlceană Bonişoara, precum şi darurile de Mărţişor de la Centrul „Mitropolitul Firmilian“ din Craiova şi „Marşul pentru viaţă“ din municipiul Târgu Jiu.
În Parohia Bonişoara, situată în inima Ţării Loviştei, mai multe sfinte icoane au fost purtate în procesiune, în prima duminică a Postului Mare. Evenimentul s-a împlinit cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la iniţiativa preoţilor Claudiu-George Dinescu, din Parohia Găujani, Mihai-Cristian Mitu, din Parohia Bonişoara, şi pr. Rodinel Mureşan, din Parohia Bumbueşti. Astfel, după slujba euharistică, ioanele au fost sfinţite de preoţii slujitori, după care au fost purtate în procesiune, în zi de cântare. Mulţimea credincioşilor a trecut prin Parohia Bonişoara, unde a fost rostită o rugăciune de mulţumire, şi s-a oprit la Parohia Găujani, unde a fost aşezată spre închinare o copie a icoanei Maicii Domnului, aflată în Mormântul ei din Ierusalim. În încheiere, a fost săvârşită o slujbă de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru toate facerile de bine.
Alături de preoţii şi credincioşii celor trei parohii din comuna Bonişoara, la acest eveniment pastoral-misionar a luat parte şi preotul Laurenţiu Nicolae Ceauşu, protoiereu de Călimăneşti, împreună cu preoţii parohiilor învecinate: pr. Marian Barbu, din Parohia Spinu; pr. Duţă Petre, din Parohia Robeşti-Balota; pr. Cristian Toader, din Parohia Racoviţa; pr. Iulian Bărbuş, din Parohia Câineni I, şi pr. Nicolae-Daniil Negoescu, din Parohia Grebleşti.
Serbarea Mărţişorului la Craiova
Centrul social de zi pentru persoane vârstnice „Mitropolit Firmilian“ al Arhiepiscopiei Craiovei a organizat la finele săptămânii trecute o serbare dedicată primăverii în general şi zilei Mărţişorului în special. Evenimentul a constat în momente de muzică şi poezie, precum şi în prezentarea mărţişoarelor confecţionate de beneficiarii centrului. „Dorim prin aceste acţiuni să aducem puţină primăvară în inimile bătrânilor care beneficiază de serviciile centrului nostru, iar astăzi am îmbinat utilul cu plăcutul, adică lucrul mâinilor cu poezia şi muzica noastră tradiţională, românească. Noi am înfiinţat aici un adevărat atelier de lucru manual, de Crăciun, doamnele pensionare au lucrat botoşei, hăinuţe şi alte piese pentru copilaşi, fondurile fiind folosite pentru ajutorarea nou-născuţilor abandonaţi din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, iar acum, în pragul primăverii, ne-am axat pe mărţişoare, flori, ghinde, tot felul de forme plăcute ochiului“, a precizat asistentul social Monica Mohanu.
Momentele muzicale au fost susţinute de grupul coral al Centrului social „Mitropolit Firmilian“ din Craiova, condus de prof. Mariana Cioroianu, şi au constat în prelucrări corale din folclorul vechi românesc.
Evenimentele dedicate Mărţişorului au fost completate în această săptămână printr-o iniţiativă a beneficiarilor Asociaţiei Vasiliada, care au împărţit sute de mărţişoare craiovenilor, în Piaţa „Mihai Viteazul“ din Cetatea Băniei. Obiectele au fost confecţionate din carton, ceramică şi materiale textile, în cadrul activităţilor ocupaţionale desfăşurate în centrele de zi ale Asociaţiei Vasiliada. Aşa cum s-a întâmplat şi în anii anteriori, mărţişoarele nu s-au vândut, ci au fost oferite tuturor celor care au dorit să facă o donaţie către asociaţie şi beneficiarii ei. După cum ne-a precizat Anca Maria Casangiu, purtător de cuvânt al Asociaţiei Vasiliada, banii colectaţi vor fi reinvestiţi în materialele folosite drept suport pentru activităţile ocupaţionale ale copiilor şi adulţilor din cele patru centre sociale.
Spectacolul „Stihuri şi Cântări“ la Râmnicu Vâlcea
În luna martie, seria activităţilor culturale din Arhiepiscopia Râmnicului va fi completată de spectacolul „Stihuri şi Cântări“. Evenimentul, organizat de Centrul eparhial şi Compania Teatrală „Zona“, va avea loc sâmbătă, 14 martie, de la ora 17:00, în Sala Consiliului Judeţean Vâlcea. Textele religioase, interpretate de actorii Magda Catone, Ana Calciu şi Tomi Cristin, sunt selectate din operele următorilor iubitori de Dumnezeu: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Antim Ivireanul, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, Ana Blandiana, Vasile Voiculescu, Ion Pillat, Radu Gyr, Nichifor Crainic, Zorica Laţcu (monahia Teodosia), Daniel Turcea, Ioan Alexandru şi Costache Ioanid. Compoziţiile muzicale la pian sunt interpretate de tinerii Sabin Bănescu, de la Liceul de Arte „Victor Giuleanu“, Iasmina-Maria Manafu, de la Şcoala „Take Ionescu“, şi Sofia-Elena Deaconeasa, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. Intrarea este liberă.
„Marşul pentru viaţă“ la Târgu Jiu
Cel mai mare eveniment public în apărarea vieţii din România, „Marşul pentru viaţă“, va avea loc în acest an în aproape 50 de localităţi din ţara noastră. Între oraşele care vor găzdui această amplă manifestare se numără şi municipiul Târgu Jiu, aici fiind cel de al treilea an consecutiv când va avea loc un astfel de eveniment. Tema ediţiei din acest an a marşului este „Fiecare viaţă este un dar“, iar organizatori vor fi Asociaţia Pro-Vita pentru născuţi şi nenăscuţi, filiala Gorj, alături de filiala „Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici“ Târgu Jiu a Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi din România, Asociaţia Down Art Therapy şi Asociaţia Vasiliada, filiala Târgu Jiu. „Marşul pentru viaţă“ va debuta în acest an în ziua de sâmbătă, 21 martie, începând cu ora 12:00, iar locul de întâlnire al participanţilor la marş va fi în faţa Bisericii „Înălţarea Domnului“ din municipiul Târgu Jiu, Strada Victoriei, zona Paralela 45. La finele marşului, mai mulţi preoţi din Târgu Jiu vor săvârşi slujba Acatistului Bunei Vestiri la Biserica „Înălţarea Domnului“. Vor fi rostite de asemenea o serie de discursuri din partea organizatorilor, iar în seara aceleiaşi zile, sâmbătă, 21 martie, în Parcul Coloanei fără de Sfârşit, vor fi lansate 21 de lampioane colorate pentru a marca Ziua Mondială a Sindromului Down.
Toţi cei care doresc să participe la eveniment pot anunţa la telefonul 0768.357.675 sau pe e-mailul provitatj@gmail.com. (Pr. Nifon Dorin Iancu, arhid. Ioniţă Apostolache, diac. Gheorghe Cioiu, Marius Stochiţoiu)