Procesiune în cinstea Sfinţilor Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani
Mănăstirea Bisericani din judeţul Neamţ îmbracă astăzi straie de sărbătoare. La finalul programului liturgic va avea loc o procesiune la peştera Sfântului Cuvios Chiriac.
Pelerinii din toată ţara sunt aşteptaţi astăzi la hramul Mănăstirii Bisericani din judeţul Neamţ. Aşezământul monastic sărbătoreşte atât Acoperământul Maicii Domnului, cât şi pe Sfinţii Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani. Aseară a fost oficiată slujba Privegherii, iar în această dimineaţă se vor sluji Agheasma mică, Taina Sfântului Maslu, Ceasurile, Acatistul Acoperământului Maicii Domnului şi Sfânta Liturghie. „Bisericuţa închinată Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului, care include trunchiul stejarului în care s-a arătat în chip minunat Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, îşi sărbătoreşte hramul. În aceeaşi zi, avem şi prăznuirea Sfinţilor Cuvioşi Iosif şi Chiriac, care sunt ocrotitorii bisericii noi a mănăstirii noastre“, a spus arhim. Serafim Mihali, stareţul Mănăstirii Bisericani. Delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la hramul aşezării monahale de la Bisericani este arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, care va sluji Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi. La finalul Sfintei Liturghii va avea loc procesiunea la peştera Sfântului Cuvios Chiriac, aflată în apropierea aşezării monahale, unde se va oficia Acatistul Sfinţilor Cuvioşi Iosif şi Chiriac. „Din anul 2008, la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, organizăm o procesiune cu icoana Sfinţilor Cuvioşi Iosif şi Chiriac la peştera aflată în apropierea bisericii voievodale. Credincioşii vor avea astfel posibilitatea de a se închina în peştera unde s-au nevoit aceşti mari sfinţi ai Bisericii noastre. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ajute şi să-i binecuvânteze pe toţi credincioşii care vor veni la sărbătoarea mănăstirii noastre“, a adăugat arhim. Serafim Mihali.
Minunea arătării Maicii Domnului la Bisericani
În a doua jumătate a secolului al XV-lea, pe platoul de la Bisericani, Cuviosul ieroschimonah Iosif, cu metania din Mănăstirea Bistriţa, venit împreună cu ucenicii săi, călugări sihaştri (pustnici) de la un schit de pe Valea Iordanului, a ridicat o biserică din lemn. În anul 1476, după bătălia de la Războieni, biserica din lemn a fost jefuită şi incendiată de turci, iar în anul 1498, incendiată de tătari. Văzându-şi liniştea tulburată de desele năvăliri ale hoardelor păgâne şi rămaşi fără biserică, monahii sihaştri în frunte cu stareţul, Cuviosul Iosif, au hotărât să plece la Sfântul Munte Athos („Grădina Maicii Domnului“). Dar, în drumul lor, au fost opriţi de arătarea în chip minunat a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu într-un trunchi de stejar. Maica Domnului le-a spus să nu plece, fiindcă şi „aici e grădina mea“. Cuvioşii părinţi, înfricoşaţi de această sfântă arătare, au dat ascultare poruncii şi n-au mai plecat la Athos. În stejarul unde s-a săvârşit minunea, Cuviosul Iosif a aşezat o icoană a Maicii Domnului, iar locul se numeşte până în zilele noastre „La Sfânta Iconiţă“. În anul 1998, pe locul unde Maica Domnului s-a arătat Cuviosului Iosif, s-a construit un paraclis cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“. Paraclisul include trunchiul stejarului care a fost tăiat în anul 1968, în timpul regimului comunist, deoarece icoana Maicii Domnului - făcătoare de minuni - deveniseră loc de pelerinaj. (Constantin Ciofu)