Procesiune, Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu la Suceava

Un articol de: Irina Ursachi - 18 Aprilie 2022

Anul acesta, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim a fost prilej de întreită bucurie pentru credincioșii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Pe lângă Sfânta Liturghie din Duminica Floriilor și Taina Sfântului Maslu de obște, în ajunul slăvitului praznic a avut loc în cetatea suceveană prima procesiune închinată acestei sărbători deosebit de importante pentru întreaga creștinătate.

Pelerinajul de Florii, eveniment la care au luat parte ierarhii eparhiei, preoți, monahi, monahii, reprezentanți ai oficialităților locale, credincioși, între care numeroși copii și tineri, L-a adus pe Mântuitorul Iisus Hristos drept lumină în sufletul participanților. Evenimentul a început la Catedrala „Nașterea Domnului” Mărășești - Suceava, unde un sobor condus de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a săvârșit slujba Vecerniei Floriilor. Ierarhul a binecuvântat ramurile de salcie, care au fost împărțite apoi credincioșilor prezenți. Pelerinii, intonând cântări specifice sărbătorii Floriilor, au plecat apoi în procesiune cu icoana praznicului spre Catedrala Arhiepiscopală din Suceava - Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. Clericii și credincioșii au fost întâmpinați de chiriarhul locului, Înaltprea­sfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, care a rostit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor și le-a vorbit celor prezenți despre originea și evoluția pelerinajului. În Duminica a șasea din Sfântul și Marele Post, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. În cadrul cuvântului de învățătură, ierarhul a prezentat cele mai importante aspecte ale Sfintei Evanghelii citite în această zi, explicând înțelesul duhovnicesc al momentului în care Mântuitorul a fost primit în Cetatea Ierusalimului. La final, potrivit tradiției, credincioșii au primit ramuri de salcie binecuvântate în timpul slujbei de Părintele Arhiepiscop.

Pentru a desăvârși bucuria acestei sărbători, după-amiaza a avut loc Taina Sfântului Maslu de obște. Slujba a fost oficiată de ierarhii eparhiei. Alături de credincioși, la eveniment au participat slujitori de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, clerici din administrația eparhială, precum și stareți de la mănăstirile bucovinene, rugăciunea împreună având ca principal scop mijlocirea harului pentru primirea vindecării trupești și sufletești, precum și pentru dobândirea iertării păcatelor.