Procesiune și sfințirea apei la Catedrala Patriarhală
În Vinerea Luminată, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, credincioşi din Capitală au participat la Sfânta Liturghie şi la slujba de Sfinţire a apei, săvârşite la Catedrala Patriarhală de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Cei prezenţi au luat cu evlavie apa sfinţită spre tămăduire, luminare şi folos duhovnicesc.
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii este închinată după tradiţie Maicii Domnului, care începând cu secolul al V-lea a făcut numeroase vindecări şi minuni la un izvor din apropierea cetăţii Constantinopolului. Izvorul miraculos există şi astăzi în oraşul Istanbul, la mănăstirea ortodoxă din cartierul Balukli, loc vizitat de credincioșii aflați în pelerinaj în vechea cetate a Constantinopolului.
În Biserica Ortodoxă, preoţii şi credincioşii s-au rugat ieri în special Maicii Domnului să fie binecuvântate apele şi să facă, prin mijlocirea lor, tămăduiri de boli şi patimi. La Catedrala Patriarhală, ca de altfel la fiecare biserică din ţara noastră, credincioşii şi-au îndreptat paşii ca la un nou izvor al tămăduirilor.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre semnificația celor 11 arătări ale Mântuitorului Iisus Hristos după ce a înviat din morți. „În această perioadă de la Înviere până la Înălțarea Domnului la cer, Sfinții Evangheliști ne spun că Iisus Hristos a arătat realitatea Învierii Sale prin multe semne doveditoare, înfățișându-Se ucenicilor Săi, vorbind cu aceștia despre cele referitoare la Împărăția cerurilor. De aceea, în perioada aceasta de 40 de zile Sfintele Evanghelii ne prezintă arătările Mântuitorului nostru Iisus Hristos ucenicilor Săi, femeilor mironosițe și altor oameni care au crezut în El și, de asemenea, multe dintre Evangheliile din perioada aceasta se referă la adevărul dumnezeirii Lui și la adevărul Învierii Sale din morți. Sfintele Scripturi ale Noului Testament rețin 11 arătări ale Mântuitorului Înviat din morți ucenicilor Săi”, a precizat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Sfinţirea apei a fost săvârşită în afara catedralei
La finalul Sfintei Liturghii, a urmat procesiunea sau litania până la baldachinul de lângă Catedrala Patriarhală. Aici, ierarhul înconjurat de slujitori a săvârșit slujba Sfinţirii apei, potrivit rânduielii din Vinerea Luminată. Credincioșii prezenți au fost binecuvântați prin stropire cu agheasmă și au luat la sfârșitul slujbei apa sfințită din vasele mari pregătite special pentru acest praznic.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a prezentat minunea vindecării orbului rătăcit într-o pădure de lângă Constantinopol, care a dus la descoperirea Izvorului Tămăduirii. „În această Vinere Luminată, ținem o sărbătoare foarte populară în întreaga lume creștină răsăriteană, Izvorul Tămăduirii. Este o sărbătoare care ne aduce aminte de o minune care avut loc la jumătatea secolului al 5-lea într-o pădure din preajma Constantinopolului. Un tânăr pe nume Leon, care peste vreme va devenit împăratul Bizanțului și va stăpâni această împărăție între anii 457-474, era în această pădure și a auzit strigătul unui orb care se rănise. Tânărul a venit și s-a oferit să-l conducă în cetate. Însă, fiind rătăcit de multă vreme, el a cerut să primească și puțină apă, fiind foarte însetat. Tânărul Leon a căutat prin împrejurimi apă și nu a găsit nici un izvor. Atunci a auzit glasul Maicii Domnului care l-a îndemnat să intre acolo unde pădurea este mai deasă și să ia apă chiar dacă este tulbure, pentru că ea va potoli setea orbului și îi va dărui sănătate. Într-adevăr, orbul nu doar că și-a potolit setea, dar s-a și vindecat în chip minunat, redobândind vederea. Atunci când Leon a devenit împărat, în semn de recunoștință pentru Maica Domnului, a ridicat pe locul unde s-a întâmplat minunea o biserică. În amintirea acestei minuni, Biserica a rânduit ca în vinerea din Săptămâna Luminată să se facă amintirea ei și să se sfințească apa prin această slujbă în cadrul Sfintei Liturghii, ca ea să devină izvor de nădejde, izvor de binecuvântare și vindecare pentru cei care vor gusta din ea cu credință”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.