Procesiunea „Drumul Crucii” la Ciudanovița

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 29 Aprilie 2024

În vinerea Floriilor, 26 aprilie, preoți și credincioși din zona Văii Carașului, pelerini veniți din alte părți ale Banatului, dar și din ­Arhiepiscopia Timișoarei și Arhiepiscopia Craiovei, alături de ei fiind Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-au rugat la Ciudanovița, județul Caraș-Severin, rememorând „Drumul Crucii” al Domnului. 

În curtea Capelei „Nașterea Maicii Domnului” din Ciudanovița-Colonie, Părintele Episcop Lucian a săvârșit o slujbă de pomenire pentru cei care au lucrat în această zonă și au trecut la Domnul, aici fiind o localitate minieră cunoscută, unde în trecut se exploata uraniu. 

Ierarhul a sfințit și ramuri de salcie, care au fost împărțite credincioșilor prezenți pentru a le purta în mâini pe tot traseul. Totodată, au fost împărțite tuturor credincioșilor cruciulițe, iconițe, colăcei și apă. 

În continuare, pornind de la sfântul lăcaș, credincioșii alături de chiriarh au urcat spre locul numit de localnici „Dealul Golgota”. Pe tot parcursul drumului Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caranse­be­șului a cântat pricesne bisericești, iar la fiecare dintre cele 14 cruci care au fost montate până sus, s-a făcut un popas, Preasfinția Sa înălțând rugăciuni și citind evangheliile din Săptămâna Pătimirilor.

„Pentru că suntem în Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, se cuvenea ca și la această procesiune, la acest drum al Crucii, să ne rugăm pentru cei bolnavi, și nu în ultimul rând ne-am rugat pentru pacea a toată lumea, pentru pacea dintre popoare și neamuri. Ne-am rugat și pentru iertarea păcatelor, pentru că suntem la finalul acestui urcuș duhovnicesc”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian.