Procesiuni de Bobotează la Dunăre şi Marea Neagră
Biserica Ortodoxă Română a prăznuit luni, 6 ianuarie 2020, Botezul Domnului. În eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, credincioșii au participat cu evlavie la Sfânta Liturghie și la slujba Sfințirii mari a apei, săvârșite în catedrale chiriarhale și biserici parohiale. De asemenea, conform tradiției, în mai multe orașe, tineri curajoși au participat la tradiția aruncării crucii de către ierarhi în apele reci ale Dunării şi Mării Negre.
La malul Mării Negre, peste 9.000 de credincioși au participat la sărbătorirea Botezului Domnului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
După slujbă, soborul împreună cu credincioșii au pornit în procesiune spre faleza Mării Negre, fiind însoțiți de militari de la Forțele Navale și Garda de Onoare, care au interpretat muzică militară. Aici, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a săvârșit Sfințirea mare a apei. „Boboteaza anului 2020 vine să ne aducă valuri, pentru că vom avea valuri în viață. Fiecare om are în viața lui valuri, când îi este mai bine sau mai greu. De aceea, sfințirea mării, unde i-am pomenit și pe cei pe care marea i-a înghițit, este o necesitate pentru noi toți, pentru că marea este o binefacere pentru noi. Ea ne împrospătează aerul, așa cum trebuie să ne împrospătăm și noi sufletele cu rugăciunile de la Bobotează”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie.
La final, conform tradiției, ierarhul a aruncat trei cruci în apele mării pentru recuperarea cărora au sărit de pe mai multe ambarcațiuni 18 tineri.
În acest an, Arhiepiscopia Tomisului a oferit credincioșilor constănțeni mii de recipiente cu apă sfințită.
Târgoviște
De sărbătoarea Botezului Domnului, la Catedrala din Târgoviște, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie.
În continuare, pe esplanada locașului de cult, ierarhul a săvârșit Sfințirea mare a apei și a rostit un cuvânt de învățătură vorbind despre sensul teologic și misionar al sărbătorii Botezului Domnului, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Curtea de Argeș
Numeroși credincioși din municipiul Curtea de Argeș au participat de sărbătoarea Botezului Domnului la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, la noua Catedrală Arhiepiscopală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Pe esplanada locașului de cult, ierarhul a săvârșit Sfințirea mare a apei și le-a vorbit credincioșilor despre folosul duhovnicesc pe care îl are agheasma din această zi, se arată pe site-ul eparhiaargesului.ro.
Buzău
La Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, praznicul Botezului Domnului a reunit numeroși credincioși care au participat la Sfânta Liturghie și la Sfințirea cea mare a apei, săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat înțelesurile duhovnicești ale sărbătorii Teofaniei: „Praznicul de astăzi este important pentru că, prin trăirea duhovnicească a ceea ce s-a petrecut atunci, ne împărtășim cu toții de binecuvântarea Iordanului. Astăzi, firea apelor și întreaga creație se sfințesc. De aceea, frățiile voastre veniți în număr mare la această sărbătoare, ca să primiți apă sfințită, Agheasma Mare, pe care o veți duce la casele dumneavoastră și din care veți gusta în tot timpul anului, dar îndeosebi în aceste opt zile, până la Odovania praznicului. Ea capătă putere curățitoare și sfințitoare asupra sufletului și a trupului, putere vindecătoare de boli și, totodată, putere de izgonire a duhurilor rele, care ne împresoară în fiecare zi”, a reliefat Înaltpreasfinția Sa.
Slujba de Sfințire a apei a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian în agheasmatarul din fața catedralei. La final, toți cei prezenți au luat Agheasmă Mare din vasele pregătite încă din Ajunul sărbătorii. În apropierea lor a fost înălțată și o cruce de gheață, împodobită cu cetină de brad, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
Brăila și Galați
În ziua praznicului Botezului Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala „Nașterea Domnului” din orașul Brăila, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența autorităților locale și a numeroși credincioși din municipiu.
După Sfânta Liturghie, soborul de slujitori și credincioșii au pornit în procesiune către faleza Dunării, unde a avut loc Sfințirea mare a apei, urmată de tradiționala aruncare a crucii în apele Dunării. Anul acesta, în orașul Brăila au sărit după cruce 6 tineri.
În continuare, ierarhul Dunării de Jos a mers în orașul de reședință, Galați, unde a săvârșit slujba de Sfințire a apei la Biserica medievală „Precista” din apropierea Dunării. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale și militari din Garnizoana Galați, precum și numeroși credincioși.
În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit despre însemnătatea sărbătorii, prin care, odată cu Sfințirea cea mare a apei, ni se oferă posibilitatea sfinţirii sufletelor și trupurilor noastre. De asemenea, ierarhul a evidențiat importanța familiei creștine în societatea românească, precum și educația sănătoasă pe care părinții o oferă copiilor. „Acesta este un prilej bun să ne amintim cu toții că venim din familii și totul îl datorăm familiilor noastre, la care s-a adăugat lupta școlii, a educației, a culturii, zdroaba patriei care prin Dumnezeu ne-a crescut și ne-a hrănit. Familia fără rădăcini în credință și în patrie, în limba și în cultura românească, în tradițiile sănătoase și esențiale ale acestui popor își poate pierde sensul. Păstrându-ne rădăcinile și familia curată, ajutând familiile mai mult, mai ales pe cele monoparentale, lovite de sărăcie lucie și pe cele dezbinate, vom fi un popor luminos și strălucitor”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Anul acesta, 9 tineri au sărit în apele reci ale Dunării pentru a prinde crucea aruncată, conform tradiției, de către ierarh, ne-a transmis părintele Rareș Bucur, consilier eparhial.
Călărași
Tot la malul Dunării, numeroşi credincioși din Episcopia Sloboziei și Călărașilor au poposit la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” - Volna din municipiul Călărași, unde Sfânta Liturghie și slujba Sfințirii mari a apei au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor.
La final, ierarhul dimpreună cu soborul slujitorilor și mulțimea credincioșilor au mers în procesiune spre malul Dunării, în Parcul Central al municipiului Călărași. Aici, ierarhul a binecuvântat cu Agheasmă Mare credincioșii prezenți și a lansat în apă crucea care a fost recuperată de un tânăr, se arată pe site-ul eparhiei, sf-esc.ro.
Zimnicea
De sărbătoarea Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din orașul Zimnicea, aflat la malul Dunării. După slujba Sfintei Liturghii săvârșită la Biserica „Sfinții Petru și Pavel”, soborul de slujitori a mers la agheasmatarul parohiei, unde ierarhul a oficiat Sfințirea mare a apei.
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Galaction a aruncat crucea în apele Dunării după care au sărit șase tineri, informează TRINITAS TV.
Giurgiu
Credincioșii din Giurgiu au venit luni la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiu. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În continuare, ca în fiecare an, credincioșii împreună cu ierarhul lor au pornit în procesiune din fața catedralei spre malul Dunării. Aici, într-un loc special amenajat, Episcopul Giurgiului a săvârșit slujba Aghesmei Mari și a binecuvântat apele fluviului.
Potrivit tradiției, ierarhul a aruncat trei cruci în apele fluviului, care au fost recuperate de tineri, informează TRINITAS TV.
Tulcea
În municipiul Tulcea, după săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae” din municipiu, numeroși credincioși au mers la faleza Dunării, unde Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit slujba Aghesmei Mari, după care a urmat aruncarea sfintei cruci în Dunăre și recuperarea ei de către câțiva tineri tulceni.
În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul a îndemnat credincioșii la sărbătorirea praznicului în duh de credință, de lumină și de curăție sufletească și a subliniat faptul că sărbătoarea amintește de propriul nostru botez.
Pentru credincioșii participanți la slujba de Sfințire a apei pe faleza Dunării, Protopopiatul Tulcea a pregătit 10.000 de sticle cu agheasmă, ne-a transmis părintele Felix Neculai, consilier eparhial.
Boboteaza la Biserica Domnească din București
Anul acesta, la Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Paraclis Patriarhal, din București s-au sfinţit în Ajunul Bobotezei 7.500 de litri de apă care a fost oferită credincioşilor în sticle cu etichete personalizate, având imaginea locașului din centrul Capitalei. În ziua Botezului Domnului s-au sfinţit în jur de 2.000 de litri de apă, iar credincioșii prezenți au fost binecuvântați.