Procesiuni de Ziua Eroilor în cele două mari orașe de la Dunărea de Jos
Sfânta Liturghie de Înălțarea Domnului, 13 iunie, a fost oficiată la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de clerici ai acestui sfânt lăcaş. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Andrei Marius Lupaşcu pe seama bisericii din localitatea Vârlezi, judeţul Galaţi. La slujbă au fost prezenţi şi elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei” şi de la Școala Gimnazială nr. 25 din Galaţi, care, după Parastasul săvârşit pentru eroi, au mers în curtea Reşedinţei arhiepiscopale, unde au primit daruri din partea ierarhului şi au participat cu toţii la o agapă.
Tot joi a fost organizată la Galaţi şi tradiţionala procesiune închinată eroilor patriei. De la ora 13:00, alaiul format la Biserica „Înălţarea Domnului” a pornit în procesiune pe Bulevardul George Coşbuc către Cimitirul „Eternitatea”. Chiriarhul locului împreună cu clericii, cu foarte mulţi credincioşi, tineri seminarişti şi mulţi elevi de la şcolile gălăţene cu steguleţe în mâini au mers până la monumentul închinat eroilor neamului din cimitirul central al oraşului Galaţi. Aici, după intonarea Imnului de Stat al României, a fost săvârşită o slujbă de pomenire în cadrul căreia au fost citite numele eroilor români înmormântaţi la Galaţi.
În continuare, chiriarhul Dunării de Jos a evocat semnificaţia Zilei Eroilor şi a citit versuri emoţionante închinate eroilor neamului românesc din opera monahiei Teodosia (Zorica) Laţcu.
La final, au fost depuse jerbe şi coroane de flori, au fost trase trei salve de foc, iar pe aleea principală a cimitirului a avut loc defilarea Gărzii de onoare în acordurile muzicii militare.
În celălalt mare oraş al eparhiei, Brăila, procesiunea dedicată eroilor patriei a început la ora 17:00, punctul de plecare fiind Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Procesiunea s-a încheiat la mormintele ostaşilor români căzuţi în cele două războaie mondiale, din cel mai mare cimitir al Brăilei, ocrotit tot de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, unde a avut loc slujba de pomenire şi au fost susţinute alocuţiuni despre semnificaţia acestei zile.
La ambele manifestări închinate eroilor neamului a participat chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a însoţit mulţimea de tineri şi credincioşi, a oficiat slujbele de pomenire alături de slujitorii de la parohiile din cele două oraşe şi a adresat celor prezenţi câte un cuvânt de folos duhovnicesc.