"Prodromiţa", cinstită cu mare evlavie la Galaţi

Data: 13 Iulie 2015

Cinstirea icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni "Prodromiţa" de la Sfântul Munte Athos reprezintă un moment de mare bucurie duhovnicească şi pentru credincioşii municipiului Galaţi. Manifestările pastoral-misionare au debutat sâmbătă-seară la Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Galaţi, unde a fost dusă şi replica sfintei icoane "Prodromița" aflată în patrimoniul Arhiepiscopiei Dunării de Jos. IPS Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Privegherii şi Acatistul Maicii Domnului „Prodromiţa”.

„În anul 1863, a arătat Înaltpreasfinţia Sa, sfânta icoană, îna­inte de a pleca pe Dunăre spre Muntele Athos, a fost primită cu mare evlavie în oraşul Galaţi, toată noaptea fiind săvârşită priveghere la Biserica «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena» din municipiu. În această biserică s-a petrecut minunea cu zugravul necredincios care se îndoia de pictarea miraculoasă a chipului ei. De aceea, căuta să oprească poporul evlavios de la cinstirea icoanei, însă, în acea clipă, icoana s-a întunecat. Zugravul s-a îngrozit când a văzut că Maica Domnului din icoană l-a privit cu asprime, şi s-a pocăit, din denigrator devenind cel mai mare mărturisitor. Din anul 1898, în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, datorită elevului cadet Neagu Costache de la Comisiunea Europeană a Dunării de la Sulina se păstrează o copie fidelă a icoanei «Prodromiţa», zugrăvită în Sfântul Munte Athos pentru Episcopia de Galaţi, aşa cum se numea în vremea respectivă”. Pe parcursul întregii slujbe, credincioşii gălăţeni, cu lumânări aprinse în mâini, într-o deosebită atmosferă de evlavie, s-au închinat şi s-au rugat înaintea Maicii Domnului „Prodromiţa”.
A doua zi, icoana a fost dusă în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi aşezată spre închinare lângă icoana Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, cinstit în Biserica Ortodoxă pentru prima oară după canonizarea sa. IPS Arhiepiscop Casian a săvârşit Acatistul Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa” în prezenţa evla­vioasă a credincioşilor, după care a oficiat slujba Sfintei Liturghii. Pe tot parcursul slujbei, credincioşii prezenţi s-au închinat cu evlavie înaintea sfintei icoane, iar la final fiecare a primit din mâna chiriarhului câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului „Prodromiţa”. (Pr. Gabriel Molocea)