Producţie-record de rapiţă
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii anunţă pentru acest an o producţie-record la rapiţă, respectiv de 1.089 milioane de tone, aproape dublu faţă de anul trecut. 80% din producţie este exportată, din rapiţă fabricându-se ulei şi biodiesel, cel mai important combustibil din plante din UE, reprezentând 80% din totalul biocombustibililor utilizaţi în transport.
Producţia de rapiţă obţinută în România în acest an este de 1.089 milioane de tone, aproape dublu comparativ cu anul trecut, după cum a anunţat ministrul agriculturii, Daniel Constantin, care a precizat că o astfel de producţie-record nu s-a mai obţinut în ţara noastră din anul 1970. „Este o veste foarte bună, în ciuda ploilor abundente şi a inundaţiilor, în special din luna iulie, care ne-au cauzat probleme. Producţia de rapiţă din acest an este cea mai bună de după 1970, când a început să se cultive în România pe suprafeţe semnificative, şi a atins cantitatea-record de 1.089 milioane de tone, aproape dublu faţă de anul trecut“, a declarat ministrul agriculturii, citat de agenţia Mediafax. În anul 1975, România producea 17.288 tone de rapiţă, în 1980, 18.865 de tone, iar în 1989, 17.985 de tone. Producţia a crescut de la 147.000 de tone în 2005 la 943.000 de tone în 2010. Potrivit ministrului, în 2013, fermierii au raportat o producţie de 647.811 tone de rapiţă.
În acelaşi timp a crescut şi suprafaţa pe care s-a cultivat rapiţă, de la 284.000 de hectare anul trecut la 423.000 hectare de teren cultivat în acest an.
Ministrul Constantin afirmă că producţia de rapiţă din acest an s-a majorat şi pentru că a crescut suprafaţa cultivată, dar şi datorită creşterii randamentului la hectar, de la 2,2 tone la 2,6 tone. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, piaţa de rapiţă este estimată în acest an la 350 milioane de euro, iar aproximativ 80% din producţie se exportă.
La nivelul Uniunii Europene a fost estimată o producţie medie de rapiţă de 3,32 tone pe hectar, peste nivelul de anul trecut, de 3,21 tone la hectar. Recoltele din acest an vor fi cu 6,9% peste nivelul de anul trecut şi cu 8,4% peste media ultimilor cinci ani. La nivel mondial însă sunt raportate producţii scăzute în ţări precum Canada, Ucraina sau Australia. În plus, potrivit specialiştilor de la OIL World, citaţi de portalul agricol recolta.eu, exporturile la nivel mondial ar putea scădea de la 13,9 milioane de tone la 13,6 milioane de tone. Contractele futures pentru rapiţă pe Bursa de la Paris au scăzut cu 14% în ultimele 12 luni, în ciuda unei estimări în creştere pentru producţia de rapiţă în Germania şi Franţa. Rapiţa cu livrare în luna noiembrie era tranzacţionată cu 321,50 de euro/tonă. Potrivit cultivatorilor români, preţurile la rapiţă variază în prezent în jurul valorii de 1,2 lei/kilogram.
O parte importantă din producţia de rapiţă este folosită la furaje, însă din cea mai mare cantitate de rapiţă se fabrică ulei şi biodiesel, cel mai important combustibil din plante din UE, reprezentând 80% din totalul biocombustibililor utilizaţi în transport. Reprezentanţii Departamentului de Stat pentru Agricultură din SUA (USDA) susţin însă că utilizarea uleiului de rapiţă va scădea, fiind afectată de înlocuirea cu uleiurile vegetale alternative, în special cel de palmier şi de soia. (Oana Nistor)