Producţii bune de grâu, secară şi orz
Anul 2016 s‑a dovedit a fi unul bun agricol, însemnând creşteri de 15% la producţia de grâu, secară, orz şi orzoaică. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), culturile recoltate în vară nu au fost afectate de secetă, astfel că producţia este chiar mai mare față de cea obținută anul trecut.
De altfel, producţia de cereale se află, în ultimii ani, pe un trend ascendent, ceea ce face din România un jucător important în agricultură, la nivel mondial. Cu toate acestea, deşi ţara noastră are printre cele mai mari suprafeţe însămânţate, productivitatea se menține mică, în comparație cu alte ţări membre ale Uniunii Europene (UE).
În pofida fenomenelor meteorologice nefavorabile din acest an, producţia de grâu, secară, orz şi orzoaică înregistrează o creştere de 15%, până la 2,4 milioane de tone, potrivit ministrului agriculturii, Achim Irimescu, care a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că seceta şi îngheţurile târzii au afectat doar culturile de porumb şi floarea-soarelui: „Seceta a afectat, în acest an, o suprafaţă de 1,16 milioane de hectare de terenuri agricole, în scădere cu 10‑15% faţă de anul 2015. La culturile recoltate în vară nu au fost probleme”.
Producţia de grâu ar putea fi o premieră pentru agricultura ţării noastre, în condițiile în care se estimează o creştere de 7%, până la 8,4 milioane de tone. De altfel, la grâu se înregistrează cea mai mare productivitate, din ultimii cinci ani, de aproximativ patru tone la hectar. O altă cultură profitabilă pentru România este rapiţa. Producţia obţinută, anul acesta, este cea mai bună din ultimii zece ani, însumând 1,2 milioane de tone. Floarea-soarelui califică, de asemenea, ţara noastră în topul statelor cu cele mai mari producţii, la nivelul UE. După ce ne‑am clasat, anul trecut, pe primul loc în Uniune, atât din punctul de vedere al producției, cât și al suprafeței, anul acesta floarea-soarelui înregistrează o uşoară creştere, până la două milioane de tone. Pe de altă parte, porumbul a fost puternic afectat de seceta din această vară, iar Comisia Europeană estimează că recolta românească de porumb va fi de doar 7,5 milioane de tone, în scădere cu patru milioane de tone, faţă de anul trecut. De altfel, în 2015, România a produs cu trei milioane de tone mai puţin porumb decât în 2014. Cu toate acestea, țara noastră rămâne al doilea cel mai mare producător de porumb din UE, după Franţa, cu cea mai mare suprafaţă de teren cultivată. Anual, în România se cultivă în jur de trei milioane de hectare cu porumb.
Potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii, UE, care anul trecut a fost lider mondial la exporturile de grâu, își va pierde titlul ca urmare a scăderii semnificative a producției de grâu în Franța. România este printre cei mai importanţi producători de cereale din Europa, alături de Franţa, Germania, Spania şi Polonia. Potrivit datelor Eurostat, producţia totală de cereale de anul acesta clasează România printre primii cinci principali producători mondiali de cereale. Cele mai importante pieţe de export pentru cerealele româneşti au fost, anul acesta, Egipt, Turcia şi Spania.