Profesorii au obținut un avans din viitoarele creșteri salariale
Salariile de bază ale lucrătorilor din învăţământul preuniversitar și cel superior cresc de la 1 iunie 2023 cu 1.000 de lei brut în cazul personalului didactic şi al celui didactic auxiliar, respectiv 400 de lei brut personalul nedidactic, după ce Guvernul a aprobat joi o ordonanță de urgență în acest sens.
Din punctul de vedere al Executivului, ordonanţa răspunde solicitărilor ridicate de sindicate, ca urmare, „negocierile au luat sfârşit”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, joi, după adoptarea actului normativ. Pentru acest an, creșterile salariale au un impact financiar de 2,16 miliarde de lei, care se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.
Majorarea reprezintă un avans din creşterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul din învățământ de la data de 1 ianuarie 2024, potrivit notei de fundamentare care însoţeşte ordonanţa de urgenţă, lucru subliniat vineri dimineață de purtătorul de cuvânt al Executivului, care a explicat că legea nouă a salarizării va fi finalizată până la 1 septembrie a.c., iar Guvernul o va trimite în Parlament pentru a intra în vigoare din 1 ianuarie 2024.
„Pentru a oferi garanţiile solicitate de reprezentanţii federaţiilor sindicatelor din învăţământ privind includerea referinţei din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizării pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul şi‑a asumat acest angajament, care a fost inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ, respectiv în Nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat”, a precizat Cărbunaru.
Sindicatele au respins din nou aceste creșteri salariale, pe care le consideră insuficiente. În plus, susțin că referința la salariul profesorului debutant ar fi fost garantată dacă era inclusă în textul ordonanței, care are putere de act normativ, nu doar în nota de fundamentare a acestuia.
„Oamenii doresc o mărire de 25% a salariului. Or, dacă ne uităm la ce s‑a întâmplat cu acea mie de lei, nu se ajunge la acest procent. Lucrurile sunt foarte simple. Apreciem faptul că ordonanţa a fost dată, numai că orizontul de timp propus de Guvern, de 3 ani, nu este acceptat”, a declarat Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
La rândul său, Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, a subliniat că membrii de sindicat doresc aplicarea în integralitate, începând din această lună, a grilei de salarizare, iar acţiunile de protest vor continua şi după 6 iunie.
Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că greva a durat „un pic mult” şi speră ca dascălii să se întoarcă de marţi la şcoală, pentru că „nu mai au de ce să facă grevă”, deoarece Guvernul le‑a dat tot ce au cerut. Potrivit şefului statului, Executivul a decis să acorde, în principiu, două lucruri importante: recunoaşterea prin act normativ a dreptului de a avea o grilă de salarizare care porneşte de la salariul mediu pe economie şi creşterile salariale statuate prin ordonanţă de urgenţă. (C.Z.)