Profesorul Martin Tamcke a conferenţiat la Sibiu
Renumitul profesor Martin Tamcke, de la Facultatea de Teologie Evanghelică din Gottingen, Germania, a susţinut joi, 18 octombrie, două conferinţe la Sibiu. Prima dintre acestea s-a intitulat "Ierusalimul este pretutindeni - cu privire la învăţătura Sfântului Macarie despre Ierusalim" şi a fost susţinută în Aula "Mitropolit Ioan Meţianu" a Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Sfântul Andrei Şaguna".
În prezentare, profesorul Tamcke a evidenţiat principalele idei din învăţăturile duhovniceşti ale Sfântului Macarie, pe care creştinii din zilele noastre trebuie să le cunoască. Un punct central în prezentarea invitatului a fost paralela între Ierusalimul pământesc şi cel Ceresc.
"Sfântul Macarie ilustrează faptul că este conştient de existenţa Ierusalimului pământesc atunci când vorbeşte despre Ierusalimul cel Ceresc. Din acest motiv, transferă fără nici o rezervă conţinutul spiritual pe care pelerinul îl găseşte în Ierusalimul pământesc către un Ierusalim non-geografic ce poate fi găsit doar în sufletul fiecărui credincios", a subliniat profesorul Martin Tamcke.
Prodecanul facultăţii sibiene, pr. conf. dr. Mircea Ielciu, i-a mulţumit profesorului Martin Tamcke pentru prezentarea consistentă şi plină de înţelesuri duhovniceşti a învăţăturii Sfântului Macarie despre Ierusalim, iar cadrele didactice şi studenţii prezenţi au avut posibilitatea să-i adreseze întrebări oaspetelui din Germania.
A doua conferinţă a profesorului Martin Tamcke a fost susţinută la Centrul de Cercetare Ecumenică şi a avut titlul "Primăvara arabă: oare şi pentru creştinii orientali?".
Profesorul german predă Teologie ecumenică, Istoria Bisericilor Orientale şi Istoria Misiunii, este directorul programului de studii "Euroculture" şi director-adjunct al centrului pentru culturile europene şi ale spaţiului mediteranean în antichitate. Cultura creştină din Orientul Mijlociu este domeniul său de cercetare, cu accent pe coexistenţa interreligioasă şi relaţiile dintre Occident şi Orient. Membru în mai multe societăţi ştiinţifice internaţionale şi activ în Biserica Evanghelică din Germania, prof Tamcke a fost invitat adesea să predea sau să conferenţieze la facultăţi ortodoxe, catolice, evanghelice şi islamice din întreaga lume. (Ştefan Mărculeţ)