Profilul unui europarlamentar eficient
▲ Înaintea alegerilor pentru Parlamentul European s-a creionat „portretul robot“ al celui mai eficient deputat ▲ Printre calităţile subliniate se numără importanţa cunoaşterii cel puţin a unei limbi străine, precum şi a instituţiilor comunitare şi a rolului lor ▲ De asemenea, europarlamentarilor „li se mai cere“ să fie maleabili şi buni negociatori ▲
Un deputat european trebuie să fie, întâi de toate, un bun negociator, cu valori clare şi deprinderi lingvistice, potrivit unui chestionar la care au răspuns mai mulţi europarlamentari în exerciţiu. De asemenea, unui eurodeputat îi mai sunt necesare capacitatea de a asculta punctele de vedere ale celorlalţi şi o bună cunoaştere a afacerilor europene. „Caracterul deschis şi capacitatea de a negocia cu deputaţi europeni din alte state şi grupuri politice sunt la fel de importante“, a spus spaniolul Daniel Bautista, de la grupul de centru-dreapta EPP-ED, care a adăugat faptul că deputaţii europeni „ar trebui să vorbească cel puţin o limbă străină“.
Mai mult, acesta a subliniat importanţa crucială de a cunoaşte foarte bine atât activitatea instituţiilor europene, cât şi situaţia politică şi culturală din Europa.
Conform socialistei britanice Arlene McCarthy, citată pe site-ul oficial al Parlamentului European, „un bun eurodeputat trebuie să asculte părerile şi îngrijorările celorlalţi, să identifice problemele care pot fi rezolvate la nivel european, să reducă birocraţia de la Bruxelles şi să coopereze cu deputaţii de altă naţionalitate sau culoare politică în vederea obţinerii celor mai bune rezultate“.
Potrivit social-democratului suedez Jan Andersson, preşedintele Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, un bun deputat european „are valori clare, este energic, nu îi este teamă să îşi susţină punctul de vedere, este în relaţii bune cu ceilalţi deputaţi europeni şi poate ajunge la un compromis bun cu aceştia“.
Este important ca deputaţii europeni să fie activi în cadrul Parlamentului, din punctul de vedere al fostului premier eston Andres Tarand, deputaţii europeni trebuie să fie tineri, întrucât aceştia „au deprinderi lingvistice mai bune şi pot fi mai flexibili“. De asemenea, foştii premieri sau miniştri de Externe „pot aduce cu ei expertiza“ şi experienţa în funcţie.
Între 4 şi 7 iunie, milioane de oameni vor avea şansa de a vota în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European. Mandatul noilor deputaţi europeni va dura până în 2014. Aceştia vor avea un rol important în viitorul politic al Europei, care trebuie să abordeze schimbarea climatică, criza economică şi calitatea alimentelor. Parlamentul European are un rol important în adoptarea legislaţiei UE, abordând teme precum protejarea mediului înconjurător sau imigraţia.