Prognoze optimiste pentru producţiile de grâu şi rapiţă
Prognozele arată o producţie bună la grâu şi la rapiţă în acest an, însă există îngrijorări la culturile de porumb şi floarea-soarelui din cauza secetei anunţate pentru lunile iulie şi august, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin.
„Prognozele noastre arată că la grâu şi la rapiţă lucrurile stau mult mai bine, mai ales că anul trecut 90% din suprafaţa cultivată cu rapiţă a fost compromisă. La grâu putem să ne apropiem în acest an de şase milioane, faţă de cele 4,7 milioane de tone obţinute anul trecut. Am văzut şi statistica europeană şi arată în jur de 5,8-5,9 milioane tone de grâu pentru România. În anul 2011, am avut producţii-record în România şi contribuţia agriculturii la PIB a fost de 7%. În schimb, în 2012 am avut o secetă-record, iar scăderea a fost de 5,5%, iar dacă vom creşte în acest an în agricultură ne-am putea apropia de anul 2011“, a spus Daniel Constantin.
Şeful MADR este însă îngrijorat în ceea ce priveşte producţiile de porumb şi de floarea-soarelui din cauza prognozelor de secetă anunţate pentru lunile iulie şi august.
„Deocamdată, culturile din campania de primăvară arată bine, însă sunt îngrijorat de producţiile de porumb şi floarea-soarelui, care ar putea fi afectate de seceta preconizată în iulie şi august, dacă nu se intervine cu irigaţii pe aceste suprafeţe. Sper să nu avem problemele de anul trecut dacă vom iriga. În momentul de faţă avem însămânţări realizate undeva la 50-60% la majoritatea culturilor“, a mai spus şeful MADR.
Programul de însămânţări din această primăvară prevede un total de 5,1 milioane hectare, între care 2,62 milioane ha cu porumb, soia - 74.000 ha, rapiţa de primăvară - 404.000 hectare, cartofi timpurii şi semitimpurii - 11.428 ha, legume de câmp şi solarii - 235.216 ha, orzoaică de primăvară - 170.570 ha, ovăz de primăvară - 185.650 ha şi sfeclă-de-zahăr - 28.700 ha.
În toamnă au fost semănate 2,9 milioane de hectare, din care grâul a depăşit 1,9 milioane hectare, rapiţa - 242.000 hectare, alte suprafeţe au fost însămânţate cu orz, orzoaică de toamnă, legume şi plante de nutreţ. (Bogdan Cronţ)