Program de creditare pentru IMM-uri
Întreprinderile mici şi mijlocii vor putea accesa de la instituţiile de creditare linii de finanţare cu un plafon de maximum 5 milioane de lei, statul garantându-le într-o proporţie de 50%. Creditul poate fi utilizat doar pentru finanţarea capitalului de lucru, anunţă Ministerul Finanţelor Publice.
Programul de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii“ ce va fi lansat în curând de Ministerul Finanţelor Publice va permite întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) să acceseze linii de finanţare de până la 5 milioane lei de la instituţiile de credit, pe o perioadă de doi ani. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, creditele vor fi garantate în proporţie de 50% de către stat. Programul se va derula pe o perioadă de trei ani, iar plafonul de garantare este de două miliarde lei. Potrivit proiectului, garanţia va fi de maximum 50% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, şi va fi acordată de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijloci. „Programul vizează sprijinirea accesului IMM-urilor la obţinerea de credite destinate finanţării capitalului de lucru, cu posibilitatea prelungirii pe o perioadă de maximum 12 luni, în vederea rambursării liniei de credit, în condiţiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Sumele trase din linia de credit pot fi utilizate numai pentru finanţarea capitalului de lucru, neputând fi utilizat pentru refinanţarea altor credite în derulare ale beneficiarului“, precizează nota de fundamentare a proiectului de act normativ, scrie Agerpres. Programul ţinteşte IMM-urile care au un business sustenabil şi a căror activitate are un efect multiplicator mai mare în economia reală, iar mecanismul programului este similar cu cel al programului Prima Casă. Faţă de programul anterior, se urmăreşte scurtarea timpului necesar accordării finanţărilor garantate de stat şi un acces mai rapid al IMM-urilor la capitalul de lucru.
Proiectul precizează că nu sunt considerate eligibile IMM-urile care activează în intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, activităţi de închiriere şi leasing, activităţi de investigare şi protecţie. Pentru acoperirea riscurilor rezultate din acordarea garanţiilor în cadrul programului, precum şi pentru finanţarea anuală a capitalului se constituie Fondul de risc pentru întreprinderi mici şi mijlocii.