Program național de prevenție a bolilor cerebro-vasculare

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 03 Noiembrie 2017

Potrivit prof. univ. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele de onoare al Societăţii de Neurologie din România, autoritățile sanitare ar trebui să facă, în regim de urgență, toate demersurile pentru realizarea unui program naţional complex de prevenţie a bolilor cardio şi cerebro-vas­cu­lare, dar şi pentru înfiinţarea unui registru naţional de accidente vasculare (AVC). „Ar trebui nişte măsuri prioritare. Academia Română are o iniţiativă, la care şi eu particip, de a înfiinţa un sistem naţional de registre medicale şi deja am început o discuţie cu Ministerul Sănătăţii în acest sens”, a subliniat prof. univ. dr. Ovidiu Băjenaru la o dezbatere organizată, pe 29 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Accidentului Vascular Cerebral.

Prof. Băjenaru a subliniat că pentru a acoperi nevoia de îngrijiri la nivel național ar trebui să se înfiinţeze cel puţin o unitate de AVC pe judeţ şi mai multe în centrele universitare, care să devină coordonatori regionali. De asemenea, ar trebui să se înfiinţeze centre complexe de neurologie pentru neurorea­bilitare, specializate în particular în patologia vasculară cerebrală, dar şi în alte boli neurologice.

În cazul unui accident vascular cerebral, consecinţele invalidan­te fizice, procognitive şi psihia­trice alterează sever calitatea vieţii supravieţuitorilor şi cresc semnificativ costurile de îngrijiri de sănătate. În prezent, potrivit statisticilor oficiale, bolile ­cer­ebro-vasculare au prevalenţă mult mai mare în România decât în majoritatea ţărilor lumii.