Program naţional de reducere a abandonului şcolar

Data: 16 Aprilie 2015

Guvernul a aprobat miercuri Programul naţional „Sprijin pentru bacalaureat, acces la facultate“ pentru care se asigură o finanţare de la bugetul de stat de aproximativ 200 de milioane de euro. Programul se adresează liceelor şi facultăţilor care vor organiza activităţi care să ducă la creşterea coeficientului de promovabilitate la bacalaureat.

Totodată, programul are ca scop reducerea abandonului şcolar în rândul tinerilor.

Programul naţional „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate“ urmează să se deruleze pe o perioadă de şapte ani, începând cu septembrie 2015. Beneficiarii programului vor fi elevii din liceele cu rezultate scăzute la examenele de bacalaureat şi studenţii din primii ani de facultate din instituţiile publice de învăţământ superior. „Programul se adresează liceelor şi facultăţilor care vor organiza activităţi potrivit specificului pedagogic al fiecăruia cu scopul de a spori coeficientul de promovabilitate la bacalaureat. Se intenţionează ca acesta să ajungă la 59% minim, pentru cele mai slabe licee. Scopul programului este şi de reducere a gradului de abandon şcolar în anii I şi II de facultate, care este destul de accentuat. Deci se adresează liceelor şi unităţilor de învăţământ superior de stat“, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, citat de Agerpres. Totodată, reprezentantul guvernului a precizat că prin acest program se urmăreşte şi reducerea ratei de abandon şcolar în anii terminali ai învăţământului liceal până la 3,5%.

În cazul instituţiilor de învăţământ universitar, perioada de acordare a sprijinului va fi de cel mult trei ani, iar pentru licee va fi de maximum patru ani. Criteriile de eligibilitate, cuantumul sprijinului şi metodologia de implementare urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern. 

Granturile vor putea fi finanţate ca urmare a unui împrumut obţinut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, iar de acest sprijin vor beneficia 1.160 de licee din mediile rural şi urban, respectiv toate liceele care nu au înregistrat rezultate bune la examenul de bacalaureat.

România şi-a asumat o ţintă de părăsire timpurie a şcolii de către tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani  de 11,3% pentru anul 2020, în condiţiile în care în 2013 această rată era de 17,3%.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), citate de Mediafax, în anul şcolar 2012 - 2013 erau înscrişi 776.616 elevi în 1.605 de licee din România. Media abandonului şcolar la nivelul liceelor a crescut însă de la 2,2% în 2009 la 3,8% în 2011, procentul fiind mult mai mare la liceele tehnologice (5,3% în 2011) şi liceele din mediul rural (circa 7%).  Pe de altă parte, în anul şcolar 2013 - 2014 un număr de 100.000 de elevi fie nu au promovat examenul de bacalaureat, fie nu au participat la acest examen. (Oana Nistor)