Program-suport pentru bolnavii de tuberculoză

Data: 24 Iulie 2015

Peste 1.200 de pacienţi cu tuberculoză (TB) şi tuberculoză multidrog rezistentă (TB MDR) beneficiază, până la sfârșitul acestei luni, de servicii multidisciplinare și de suport oferit prin proiectul „Program dedicat reintegrării profesionale şi sociale a persoanelor afectate de tuberculoză”, implementat de Fundația Romanian Angel Appeal şi Millenium Image & Communication Grup, cu fonduri europene.

Proiectul s-a adresat unui număr de bolnavi selectați din întreaga țară de către serviciile multidisciplinare înfiin­țate la București, Bisericani, Baia Mare și Leordeni. Din totalul bolnavilor implicați în proiect, 681 au primit consiliere psihologică, 1.092 au primit consiliere socială, 1.021 au primit sprijin financiar pentru menţinerea aderenţei la tratament, 577 au primit servicii de consiliere şi orientare profesională, iar 158 de persoane afectate de TB au urmat un program de formare profesională şi au primit şi subvenţii pe toată perioada participării la cursuri. Rezultatele proiectului arată cifre încurajatoare atât pentru medicii pneumoftiziologi, cât și pentru pacienți. Astfel, aderenţa la tratament a pacienţilor înrolaţi în proiect s-a menţinut la cote crescute, pe toată durata programului, doar 0,6% dintre aceştia abandonând tratamentul.

Programul dedicat reintegrării profesionale şi sociale a persoanelor afectate de tuberculoză a început în 29 aprilie 2014, urmând să se încheie în 28 iulie 2015 şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - „Investeşte în oameni!”.

Potrivit statisticilor furnizate de Fundația Romanian Angel Appeal, zilnic, în România, sunt diagnosticate 43 de persoane cu tuberculoză şi trei mor din cauza acestei afecţiuni, iar anual se înregistrează 16.000 de îmbolnăviri şi 1.100 de decese. Din păcate, deși boala poate fi tratată prin monitorizare continuă și tratament adecvat, mortalitatea continuă să fie o problemă, ca și contagiozitatea, deoarece România se confruntă cu o rată foarte mare de abandon al tratamentului (6% pentru tuberculoza sensibilă şi până la 20% în cazul TB MDR). Cauzele care duc la o creștere atât de mare a ratei de abandon sunt efectele adverse puternice, lipsa resurselor financiare pentru medicamente complementare necesare reducerii efectelor adverse, transportul bolnavilor spre dispensare și centre de specialitate, precum și regimul impropriu de hrană şi odihnă.

Pentru a putea fi tratată, boala trebuie diagnosticată chiar de la primele semne. Simptomele clasice ale tuberculozei pulmonare active sunt tusea, uneori cu flegmă şi striuri de sânge, febra, frisoanele, transpiraţia nocturnă abundentă, pierderea în greutate, slăbiciuni, dureri pectorale. În cazul manifestării unuia din aceste simptome, dar mai ales a câtorva simultan, se impune adresarea imediată la medic. Majoritatea cazurilor de tuberculoză se vindecă cu succes, cu condiţia asigurării şi administrării unei medicaţii corespunzătoare.

Tuberculoza multidrog rezistentă este o formă de tuberculoză care nu răspunde la tratamentul obișnuit, ceea ce face, practic, ineficientă terapia. (Otilia Bălinișteanu)