Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost oprit de justiție
De marţi, 26 septembrie, programul Casa Verde Fotovoltaice este suspendat, ca urmare a Hotărârii Curţii de Apel Oradea care a admis cererea formulată de unul dintre instalatorii invalidaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu. Este oprită, astfel, întreaga procedură de publicare a listei instalatorilor validaţi, de alegere a acestora de către beneficiari şi de încheiere a contractelor de participare şi de finanţare până la soluţionarea definitivă a cauzei.
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că va depune recurs la Curtea de Apel Oradea în vederea deblocării şi reluării programului în cel mai scurt timp. Instituţia precizează că a respectat întocmai toate procedurile privind validarea instalatorilor prevăzute în Ghidul de finanţare, inclusiv în cazul firmei Dhelectric Systems SRL, cea care a contestat în justiție neacceptarea sa.
AFM susține că din dosarul depus de Dhelectric Systems lipsea atestatul emis de ANRE de tip B, document care nu a fost încărcat în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării. „Ca urmare a neîncărcării documentului lipsă în aplicaţia informatică în termen de 5 zile lucrătoare, dosarul instalatorului Dhelectric Systems SRL a fost respins”, arată AFM.
Ediția din acest an a programului „Casa Verde Fotovoltaice” ajunsese la etapa în care persoanele fizice şi unităţile de cult, începând din septembrie, urmau să selecteze din aplicaţia informatică unul dintre cei 515 instalatori validaţi.
Un alt incident care a afectat derularea programului a fost cel din iulie legat de „posibilele scurgeri de informaţii cu datele de identificare ale beneficiarilor înscrişi în anul 2023”, după ce mai mulți cetățeni au sesizat AFM că au fost contactaţi de diverşi operatori economici pentru a-şi oferi serviciile, deși datele persoanelor fizice sunt confidențiale, iar procedura prevede ca beneficiarii să-și aleagă instalatorul și nu invers. Ministerul Mediului a demarat o anchetă în acest caz, iar corpul de control al ministrului a finalizat recent un raport care a fost trimis Autorităţii Naţionale pentru Protecţia datelor cu caracter personal, Administraţiei Fondului pentru Mediu şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Bugetul total al programului în acest an este de aproape două miliarde de lei, din care peste 1,7 miliarde de lei pentru persoanele fizice şi 17,5 milioane de lei pentru unităţile de cult. Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai - 23 iunie 2023, iar unităţile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27-29 iunie 2023. Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar. (C. Z.)