Programul din Săptămâna Patimilor şi de Paşti la Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 17 Aprilie 2013

În Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a avut loc ieri, 17 aprilie, o conferinţă de presă prin care Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a prezentat programul liturgic şi activităţile eparhiale din perioada premergătoare Sfintelor Paşti. 

La conferinţa de presă a fost prezentă şi solista Mariana Anghel, artista oferind mai multe detalii despre concertul de pricesne, muzică religioasă şi psalmi, organizat în Sâmbăta lui Lazăr la Catedrala mitropolitană din Sibiu, împreună cu artiştii Ionuţ Fulea şi Dorel Vişan. La conferinţa de presă a mai fost prezent şi consilierul social de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Nicolae Rusu, de la care s-au aflat mai multe detalii despre activităţile social-filantropice ale departamentului social din cadrul eparhiei sibiene, prin care familiile nevoiaşe, copiii din centrele de plasament, deţinuţii şi alte categorii de persoane cu nevoi vor primi ajutoare materiale şi asistenţă religioasă.
 
IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat în câteva cuvinte specificul slujbelor din această perioadă, din Săptămâna Patimilor, simbolistica acestora şi pregătirea spirituală a credincioşilor. 
 
În sâmbăta premergătoare Floriilor, pelerinajul preoţilor şi al credincioşilor va avea loc doar în curtea Catedralei mitropolitane, a menţionat ierarhul, şi va fi urmat de concert. IPS Mitropolit Laurenţiu a amintit şi de slujba din Duminica Învierii, când se va citi Evanghelia în 12 limbi, iar toţi preoţii din oraş vor veni la Catedrala mitropolitană şi vor participa la tradiţionalul marş al Învierii. „Dorim să ne exprimăm prin acesta unitatea eclesială. Deşi avem mai multe biserici, adică mai multe lăcaşuri de închinare, există o singură Biserică în cetate, în eparhie, în Patriarhia Română. După slujba religioasă, va urma pelerinajul tradiţional din catedrală spre centrul istoric al oraşului, prin Parcul «Astra» şi înapoi în catedrală. Dorim să exprimăm unitatea tuturor credincioşilor şi extinderea bisericii, lăcaş de închinare, şi în urbea noastră. În Duminica Paştilor, nu doar biserica este loc sfinţit şi sfinţitor, ci toată lumea este cuprinsă în Lumina Învierii lui Hristos“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu. După marşul Învierii, preoţii, autorităţile şi personalităţile oraşului sunt invitate la Reşedinţa mitropolitană pentru recepţia de Paşti. 

Pregătire pentru Săptămâna Patimilor

Artista Mariana Anghel a oferit mai multe detalii despre concertul de pricesne din 27 aprilie, după Vecernia Intrării Domnului în Ierusalim, eveniment ce face parte dintr-un turneu organizat în mai multe oraşe din ţară, cu intrare liberă. Concertul va cuprinde pricesne, muzică bizantină şi psalmi. „Încercăm să aducem un mesaj special, să pregătim şi prin muzica noastră pe credincioşi pentru Săptămâna Mare şi pentru Sfintele Paşti. Este o adevărată bucurie ca mesajul nostru să ajungă la cât mai mulţi oameni“, a spus Mariana Anghel.
 
Pr. Nicolae Rusu a amintit jurnaliştilor şi rezultatele protocolului dintre Arhiepiscopia Sibiului şi Direcţia Judeţeană de Protecţie a Copilului Sibiu, prin care în biserici se face apel pentru primirea copiilor abandonaţi în familii. După cum a menţionat pr. Rusu, trei familii din Sibiu şi-au exprimat dorinţa de a lua în plasament sau a înfia copii, iar la Braşov există încă o solicitare. S-a amintit şi de cei şase copii din Viile Sibiului, cu vârste între 3 luni şi 18 ani, care vor fi botezaţi prin eforturile Arhiepiscopiei Sibiului şi ale parohiei din localitatea menţionată.