Programul eparhial „Slujire și iconomie” la Caransebeș

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 11 Mai 2023

În Episcopia Caransebe­șului a debutat marți, 9 mai, programul eparhial „Slujire și iconomie”, sub formă de întâlniri ale preoților din eparhie, pe cercuri pastoral-misionare, cu ierarhul lor. În sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului eparhial din Caran­sebeș s-a desfășurat prima întâlnire din cadrul proiectului cu preoții ce formează Cercul pastoral-misionar Oravița, județul Caraș-Severin.

În prezența Preasfințitului Părinte Episcop Lucian a fost să­vârșită o slujbă de Te Deum, de către un sobor de preoți.

După momentul de rugăciune, părintele Gelu Moldovan de la Parohia „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Oravița a susținut un referat pe tema „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, intitulat „Forme ale pastorației și/sau cinstirii persoanelor vârstnice în Sfânta Scrip­tură: Porunca cinstirii părin­ților”. Totodată, și părintele Gheor­ghe Țibuleac de la Parohia Răcășdia a prezentat referatul cu tema „Psalmii și rolul acestora în cadrul cultului liturgic și celelalte cântări biblice vechi-testamentare”, temă pliată pe „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

„A fost o atmosferă frățească, o atmosferă prietenească, dar și o ședință de lucru, însă în prima parte, mai ales, a fost o ședință festivă, în care s-au dezbătut temele importante din acest an, teme legate de anul omagial, respectiv anul comemorativ. Încercăm să-i aducem, pe rând, în cursul acestui an pe toți preoții din eparhia noastră, aici, la Centrul eparhial, și să le dovedim că trebuie să avem pe mai departe o mai bună, frumoasă și fructuoasă colaborare și conlucrare înspre binele Bisericii și al credincioșilor pe care îi păstorim. Credem că aceste întâlniri sunt benefice, atât pentru noi cei care ne ostenim la Centrul eparhial, cât și pentru preoții noștri, care îi păstoresc pe credincioșii din Banatul de Munte. Mergem mai departe cu acest proiect eparhial, astfel încât să dovedim că suntem o familie duhovnicească, o familie și de rugăciune, și de acțiune, în ogorul Bisericii lui Hristos”, a subliniat Prea­sfințitul Părinte Episcop Lucian.

După prezentarea referatelor au vizitat cu toții Biblioteca eparhială „Episcop Acad. Nicolae Popea”, precum și Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului.

În a doua parte, fiecare preot a expus un bilanț al activităților din parohie, precum și planurile de viitor, după care au fost prezentate mai multe comunicări administrative de către părinții consilieri și inspectori eparhiali.