Programul hramului Mănăstirii Hadâmbu la Naşterea Maicii Domnului. Procesiune cu icoana făcătoare de minuni

Un articol de: Constantin Ciofu - 03 Septembrie 2021

În calendarul Bisericii Ortodoxe este serbată pe 8 septembrie Nașterea Maicii Domnului. Cu acest prilej, biserica-monument a Mănăstirii Hadâmbu din județul Iași își va serba primul hram.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi.

În ajunul hramului, marți, 7 septembrie, de la ora 18:00, se va sluji Vecernia unită cu Litia, iar apoi va fi scoasă în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu.

De la 20:30, se va săvârşi Taina Sfântului Maslu, iar la miezul nopții va fi săvârșită Utrenia. În ziua hramului, Sfânta Liturghie va fi slujită de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, începând cu ora 9:00.

Scurt istoric

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a Mănăstirii Hadâmbu datează din anul 1659, când voievodul Gheorghe Ghica (1658-1659) i-a dăruit boierului grec Iani Hadâmbu, fost chelar, un loc „în pădurea Iașilor, la Dealul Mare”, pentru a construi o biserică cu hramul Nașterii Preacinstitei și Născătoarei de Dumnezeu. Între 1937-1938, preotul Octavian Zmău din Roman a pictat două icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul, pe care le-a închinat, ca danie, Mănăstirii Hadâmbu. În perioada celor treizeci de ani de părăsire a Bisericii, odoarele au fost închise într-o ladă. În 1990, au fost așezate cu cinste în biserică, după noua sfințire a acesteia, iar câțiva ani mai târziu li s-a făcut ferecătura de aur și de argint. Icoana a fost donată Schitului din Dealul Mare, cum este cunoscută Mănăstirea Hadâmbu, de ieromonahul Iov Mazilu, egumenul acestui schit. După 1990, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, după 30 de ani de uitare, Mănăstirea Hadâmbu a fost reînființată, odată cu venirea arhimandritului Nicodim Gheorghiță, starețul așezării monahale.