Programul liturgic al sărbătorii Sfântului Andrei la Galaţi

Un articol de: Pr. Gabriel Molocea - 26 Noiembrie 2015

În fiecare an, evenimentele închinate ocrotitorului spiritual al orașului Galați și al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Sfântul Apostol Andrei, reprezintă un prilej de mare bucurie duhovnicească pentru toţi credincioşii de la Dunărea de Jos. În acest context, Arhiepiscopia Dunării de Jos organizează ample manifestări liturgice, cultural-educaţionale şi social-filantropice.

Activităţile liturgice încep vineri, 27 noiembrie 2015, de la ora 15:00, cu procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor~, în cadrul căreia va fi întâmpinată racla cu moaştele Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, adusă de la Bucureşti de o delegaţie a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Procesiunea se va desfăşura pe traseul: Universitatea „Dunărea de Jos~ - Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi. De la ora 17:00, va fi săvârşită slujba Privegherii în cinstea Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, în Catedrala din Galaţi.

Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, de la ora 9:00, va fi oficiată sfinţirea picturii Capelei „Sfântul Spiridon” de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Galaţi.
Duminică, 29 noiembrie 2015, de la ora 9:00, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească pentru elevii şi cadrele didactice ale Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei~ din Galaţi, în Capela „Sfântul Apostol Andrei~ a seminarului. De la ora 10:00, va fi organizat programul liturgic şi catehetic „Sfântul Andrei - ocrotitorul siderurgiştilor~ dedicat lucrătorilor Platformei siderurgice „ArcelorMittal”, cu prilejul aducerii spre închinare a moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Capela „Sfântul Apostol Andrei~. De la ora 17:00, în toate parohiile şi capelele municipiului Galaţi, va fi săvârşită slujba Acatistului Sfântului Apostol Andrei, urmată de o serie de cateheze şi meditaţii duhovniceşti, sub egida: „Misiunea parohiei în actualitate: activităţi misionare şi social-filantropice ale parohiilor gălăţene din programul de cinstire a Sfântului Apostol Andrei, la Dunărea de Jos, în anul 2015~. De la ora 18:00, la Catedrala Arhiepiscopală şi în toate bisericile din municipiul Galaţi, va fi săvârşită slujba Privegherii închinată Sfântului Apostol Andrei.
Luni, 30 noiembrie 2015, în ziua sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, la Catedrala Arhiepiscopală şi în toate parohiile din Eparhia Dunării de Jos, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de la ora 9:00.

Conferinţa "Sărbătoarea Sfântului Andrei în satul tradiţional românesc”

În seara zilei de 24 noiembrie 2015, la Galaţi, s-a desfăşurat conferinţa "Sărbătoarea Sfân­tului Andrei în satul tradiţional românesc”. Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos în cooperare cu Centrul de Studii Interdisci­pli­nare `Sfântul Ioan Damaschin” şi filiala Galaţi a Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe din România, a fost găzduit de Sala "Episcop Melchisedec Ştefănescu” a Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi. Prelegerea a fost sus­ţinută de dr. Angela Paveliuc Olariu, în prezenţa Înaltpreasfin­ţitului Părinte Casian, Ar­hie­piscopul Dunării de Jos, şi a unui auditoriu format din oameni de cultură, directori ai unor instituţii muzeale din Galaţi, studenţi teologi şi elevi seminarişti. În cadrul conferinţei, dr. Angela Paveliuc Olariu a prezentat o abordare etnografică a tradiţiilor şi obiceiurilor populare legate de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la români, atrăgând totodată atenţia că este posibil ca tradiţiile noastre populare să se piardă dacă dispar oamenii care să le trăiască şi să le transmită mai departe. Cu acest prilej, a fost lansat şi volumul "Mihail Sadoveanu, vocaţie de etno­graf”, o excepţională monografie etnofolclorică a satului româ­nesc cu privire la diferitele as­pecte ale vieţii materiale şi spirituale ale ţăranului de altă­dată. "În lumina sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, am încercat să creionez principalele tradiţii care ne reprezintă pe noi ca români şi care ne trimit la satul românesc de altădată, încărcat de frumuseţe, de au­tenticitate şi valoare, pe care un etnograf cu vechime le cu­noaşte, le studiază şi le pune în valoare în cărţile pe care le publică!”, ne-a declarat dr. Angela Paveliuc Olariu.
Dr. Angela Paveliuc Olariu este în prezent coordonatorul Depar­tamentului de promovare a va­lorilor şi tradiţiilor naţionale, din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor.