Programul liturgic de la Paraclisul Catedralei Naţionale
Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului îşi va sărbători mâine unul dintre hramuri, Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa” de la Muntele Athos. Anul acesta, la eveniment vor participa ca invitaţi ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel doi preacuvioşi părinţi din Sfântul Munte Athos: pr. Prodromos Lavriotul, stareţul Mănăstirii Marea Lavră, şi pr. Atanasie Prodromitul, stareţul Schitului Românesc Prodromu.
Programul liturgic de la Paraclisul Catedralei Naţionale va fi unul special şi va debuta în seara aceasta (ora 17:00) cu un concert de muzică psaltică, susținut de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, dirijat de arhid. Mihail Bucă. „De la ora 18:15 va fi oficiat Acatistul Maicii Domnului Prodromiţa, în continuare va avea loc procesiunea cu icoana Maicii Domnului Prodromiţa în jurul bisericii şi așezarea ei spre închinare. La ora 19:00 va fi săvârşită slujba Privegherii (Vecernia, Litia şi Utrenia). În ziua hramului, joi, 12 iulie, de la ora 7:30, va fi săvârşită sfinţirea cea mică a apei, de la ora 8:00, Acatistul Maicii Domnului Prodromiţa, iar de la ora 9:30 va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită la Altarul de vară din curtea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Seara, de la ora 19:00, va fi oficiat Paraclisul Maicii Domnului Prodromiţa şi va avea loc procesiunea aşezării Icoanei Maicii Domnului în interiorul bisericii”, ne-a declarat părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
Istoria Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa
În timpul zidirii Schitului Românesc Prodromu de la Muntele Athos, primul stareţ, ieroschimonahul Nifon, plin de râvnă duhovnicească şi evlavie către Maica Domnului, se gândea în ce chip ar putea dobândi o sfântă icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Pentru aceasta, în anul 1863, stareţul Nifon, însoţit de ieroschimonahul Nectarie, a venit în România, la Iaşi, căutând un zugrav iscusit, care ar fi primit să zugrăvească icoana Maicii Domnului, în condiţiile pe care le dorea: cu post şi rugăciune. L-au aflat pe bătrânul pictor bisericesc Iordache Nicolau, care a primit cu bucurie solicitarea celor doi monahi aghioriţi, începând cu multă evlavie lucrul la o icoană mare, împărătească a Maicii Domnului. După ce a terminat de zugrăvit cum s-a priceput mai bine veșmintele şi fondul icoanei, a început a lucra la Sfintele Feţe, silindu-se cu toată priceperea, însă în mod inexplicabil chipurile Fecioarei Maria şi al Pruncului Iisus din brațele einu puteau fi zugrăvite, iar icoana a rămas nedesăvârșită. Deși era un pictor cu experiență, speriat și mâhnit că poate şi-a uitat meșteșugul, bătrânul iconar a acoperit icoana, a încuiat atelierul şi a amânat lucrul pentru a doua zi. În dimineața următoare însă a descoperit icoana desăvârșit pictată, cu fețele luminoase şi pline de dumnezeiesc har, fără să înțeleagă însă cum se petrecuse această minune. Înfricoșat de aceste întâmplări el a lăsat şi o mărturie scrisă, care se găsește la Schitul Prodromu, un document datat 29 iunie 1863, care reprezintă mărturia iconarului Nicolau Iordache şi iscălită cu propria sa mână.
„La iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost aşezată spre închinare o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului - Prodromiţa de la Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos. Această copie a Icoanei Maicii Domnului - Prodromiţa de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este o reproducere fidelă, în mărime naturală, a celei de la Sfântul Munte Athos, atât în ceea ce priveşte pictura, cât şi ferecătura ei, spre deosebire de alte copii ale acestei icoane. Astfel, după modelul original al Icoanei Maicii Domnului - Prodromiţa, ferecătura icoanei de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este lucrată din argint bogat ornamentat, iar coroanele Maicii Domnului şi Mântuitorului Hristos sunt împodobite cu pietre prețioase. Icoana a fost pictată la atelierul Panselinos din Iaşi, de tânărul şi regretatul pictor bisericesc Vasile Doroftei, care și-a dedicat întreaga viață studiului și promovării icoanei bizantine, înfrumusețând numeroase locașuri de cult spre slava lui Dumnezeu. Ferecătura din argint a icoanei a fost realizată în Grecia, în anul 2011, şi a fost sfinţită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 24 octombrie 2011, la sfinţirea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, cu prilejul aducerii la Bucureşti a Cinstitului cap al Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României (24-28 octombrie 2011)”, ne-a declarat arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal la Cabinetul Patriarhal.