Programul slujbelor şi alte informaţii utile legate de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou
Viaţa credincioşilor din Capitală, din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei şi chiar din întreaga ţară este marcată în luna octombrie de praznicul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui cinstite moaşte se păstrează în Catedrala patriarhală.
An de an, moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou adună în jurul Catedralei patriarhale sute de mii de pelerini din Bucureşti şi din întreaga ţară. Şi anul acesta, cu prilejul hramului Catedralei se desfăşoară o serie de manifestări religioase şi culturale. De la părintele Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh Cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, am aflat programul manifestărilor religioase şi culturale cu ocazia acestei mari sărbători.
Sâmbătă, 24 octombrie, la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“, are loc ceremonia de primire a moaştelor Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, aduse de către o delegaţie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Ierotheos de Limnos, care va fi întâmpinată de o delegaţie de ierarhi români.
Pelerinajul „Calea Sfinţilor“
În cadrul Pelerinajului „Calea Sfinţilor“, programat sâmbătă în jurul orei 10:00, moaştele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, aduse de la aeroport, se vor întâlni la crucea de pe Colina Patriarhiei cu moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, aduse de la Catedrala patriarhală, cu moaştele Sfântului Grigorie Teologul, aduse de la Biserica „Sfântul Spiridon - Nou“ - Paraclis patriarhal, şi cu moaştele Sfântului Grigorie de Nyssa, aduse de la Biserica Domniţa Bălaşa - Paraclis patriarhal.
Procesiunea va continua până pe podiumul din curtea Catedralei patriarhale, unde sfintele moaşte vor fi întâmpinate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Întâistătătorul Bisericii noastre şi delegatul Sinodului Bisericii din Grecia vor rosti cuvinte de învăţătură, iar mai apoi toate sfintele moaşte vor fi aşezate în baldachinul special amenajat.
„În viaţa unor oraşe, ale unor regiuni, ale unor ţări sunt momente când oamenii pot simţi binecuvântarea lui Dumnezeu şi prezenţa Lui prin sfinţii întru care Dumnezeu s-a preaslăvit. Prin aceste pelerinaje, la aceste întâlniri cu prietenii lui Dumnezeu, care sunt sfinţii, noi, pe de o parte, primim binecuvântarea lui Dumnezeu, harul Lui, care se odihneşte în sfintele moaşte şi care îi ajută pe oameni să urce pe drumul acesta către împărăţia cerurilor, iar pe de altă parte, aceste pelerinaje întăresc comuniunea credincioşilor. Anul acesta, credincioşii de aici, din Cetatea Bucureştilor, dar şi cei veniţi din alte locuri au posibilitatea de a se întâlni cu câţiva dintre cei mai mari sfinţi ai Bisericii. În primul rând se vor întâlni cu aceşti trei mari Sfinţi Capadocieni, ale căror sfinte moaşte sunt aduse special la Bucureşti, după ce anul acesta a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca an comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, şi al celorlalţi Sfinţi Capadocieni. A fost anul unui pelerinaj făcut în Capadocia de către Părintele Patriarh Daniel, împreună cu o delegaţie oficială a Sfântului Sinod şi cu aproximativ 400 de credincioşi, a fost anul în care s-au pus în lumină importante scrieri ale Sfinţilor Capadocieni. Acum, Bucureştiul va fi binecuvântat de prezenţa moaştelor Sfântului Vasile cel Mare, aduse în mod special de la Atena, care vor rămâne în Capitala ţării în perioada 24-29 octombrie, precum şi de prezenţa moaştelor Sfântului Grigorie Teologul, care au fost primite ca dar de către Patriarhul României, din partea Arhiepiscopiei Vienei, din Austria. Pe Colina Bucuriei se vor afla în acele zile şi moaştele Sfântului Grigorie de Nyssa, unul dintre numeroşii sfinţi pe care i-a odrăslit familia Sfântului Vasile cel Mare“, ne-a spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh Cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor.