Prohodirea părintelui profesor Constantin Cornițescu
La Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a fost săvârșită miercuri, 4 septembrie 2024, slujba Înmormântării părintelui dr. Constantin Cornițescu, fost profesor și decan al instituției de învățământ teologic universitar din Capitală. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Pentru sufletul părintelui prof. dr. Constantin Cornițescu s-au rugat, împreună cu cei doi ierarhi, membri ai familiei, cadre didactice de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, ucenici cărora le-a fost îndrumător academic sau părinte duhovnicesc, precum și credincioși de la Parohia Iancu Vechi-Mătăsari, pe care a păstorit-o între anii 1994 şi 2010.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a transmis un mesaj de condoleanțe și încurajare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. „Am prohodit astăzi o mare personalitate a teologiei biblice românești, un preot de o rară vocație, de o profundă credință, dar și un om de rară bunătate. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel transmite un cuvânt de recunoștință pentru bogata lucrare a părintelui profesor Constantin Cornițescu în viața Bisericii, precum și un mesaj părintesc de condoleanțe și încurajare familiei părintelui profesor. La rândul meu, m-am bucurat de erudiția și de bunătatea părintelui profesor în timpul studiilor la Institutul Teologic de Grad Universitar din București. L-am cunoscut cu câțiva ani mai înainte de a fi admis la acest institut. În anul 1982 l-a însoțit ca traducător de limbă greacă pe Patriarhul de atunci al Ierusalimului, Diodor I, care era însoțit de marele Patriarh al României Iustin Moisescu în Moldova. Printre celelalte popasuri duhovnicești a făcut un scurt popas și la seminarul de la Mănăstirea Neamț, unde eram elev și am văzut cu câtă admirație îl privea Patriarhul Iustin pe tânărul traducător, care cu o eleganță deosebită, stăpânind deopotrivă forma aristocratică a limbii grecești, dar și limba română, a realizat o traducere impecabilă. (...) Mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru vârsta venerabilă pe care a dat-o robului Său Constantin preotul pentru a sluji Biserica pământească, ne despărțim de el în această lumină plină de optimism că Hristos, Arhiereul Cel Veșnic, primește la Altarul cel ceresc un preot care și-a dăruit întreaga viață pământească ascultării și împlinirii cuvântului lui Hristos. Amintirea și pomenirea lui să fie veșnice în inimile și sufletele noastre”, a spus Preasfinția Sa.
În continuare, a rostit un cuvânt și Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, unul dintre ucenicii părintelui profesor Constantin Cornițescu: „Orice întâlnire cu părintele profesor pentru a definitiva lucrarea de doctorat, sub îndrumarea căruia am întocmit-o, a fost o sărbătoare. Mergeam acasă, unde îl găseam cu cei patru copii la lecții, pentru că, așa cum făcea lecții la facultate, și acasă copiii săi erau atât de frumos povățuiți. A fost cu adevărat cel mai elegant profesor, cel mai lămuritor și coerent în tot ce exprima. (...) Am fost fericit să fiu ucenicul părintelui profesor, cel care atâta cursivitate avea când tălmăcea cursul, că începeam să-l reținem din clasă. Mi-a folosit foarte mult opera părintelui profesor și mai ales modul de a se exprima. Un om rar, cu o mare blândețe”.
Părintele profesor Constantin Cornițescu s-a născut în data de 25 iunie 1938 în localitatea Caraula din județul Dolj. A predat o perioadă la Seminarul Teologic Ortodox din Craiova, iar apoi a ocupat Catedra de Studiul Noului Testament la Institutul Teologic Universitar din București, actuala Facultate de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, deținând pentru o vreme și funcția de decan.
De-a lungul activității științifice s-a remarcat printr-o serie consistentă de lucrări academice, constând în cărți, studii științifice și traduceri.