Prohodul Maicii Domnului la Catedrala Patriarhală

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 14 August 2024

Ultimul mare praznic al anului bisericesc, Adormirea Maicii Domnului, adună în fiecare an în sfintele lăcașuri numeroși credincioşi care doresc să aducă cinstirea cuvenită Maicii Domnului, care se mută la Fiul ei înaintea căruia se roagă fără încetare pentru toți creștinii. La Catedrala Patriarhală, slujba Privegherii, în cadrul căreia a fost cântat şi Prohodul Maicii Domnului, a fost săvârșită de soborul de slujitori ai lăcașului de închinare.

La sfârșitul Vecerniei cu Litie, părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat faptul că smerenia Fecioarei Maria și toate celelalte alese virtuți ale ei L‑au determinat pe Fiul Celui Preaînalt să o aleagă drept Maică a Sa pământească pentru ca, în urma întrupării Sale, să îl mântuiască pe omul creat după chipul Său: „Observăm câtă taină și câtă slavă ascunde smerenia cea adevărată. Prin smerenie, Maica Domnului a coborât Slava lui Dumnezeu pe pământ și a primit‑o și a ascuns‑o în pântecele ei fecioresc. Smerenia Maicii Domnului L‑a determinat pe Dumnezeu să Se smerească și El atât de mult, încât să ia chip de făptură omenească. De fapt, smerenia este haina dumnezeirii. Taina Bisericii lui Hristos se vede în inima Fecioarei Maria, căci datorită smereniei și viețuirii ei în curăție a atras venirea Sfântului Duh, care nu a afectat cu nimic fecioria sa”.

Vorbind despre reprezentarea iconografică a scenei Adormirii Maicii Domnului, arhimandritul Clement Haralam a adăugat: „Pentru vrednicia pe care a dovedit‑o Maica Domnului în viața sa pământească, Mântuitorul S‑a smerit, coborând ca să primească în brațele Sale sufletul Sfintei Maria, Maica Sa. În icoana Nașterii Domnului, Sfânta Fecioară Îl arată pe Domnul Hristos Prunc născut pe pământ pentru mântuirea noastră, iar în icoana praznicului de astăzi Mântuitorul o arată pe Sfânta Fecioară, ținându‑i în brațe sufletul născut pentru viața veșnică”.

În cadrul slujbei Utreniei care a urmat a fost intepretat Prohodul Maicii Domnului, în trei stări, de către soborul de slujitori, de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale și de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române. La finalul slujbei, epitaful pe care este zugrăvită icoana Adormirii Maicii Domnului a fost purtat în procesiune în jurul catedralei, fiind efectuate patru opriri, în timpul cărora s‑au înălțat rugăciuni pentru ocrotirea poporului dreptcredincios și pentru odihna sufletelor celor adormiți. La finalul procesiunii, toți credincioșii au putut trece pe sub epitaful Maicii Domnului pentru a lua binecuvântare de la Preacurata Născătoare de Dumnezeu.