Proiect câștigător al Arhiepiscopiei Timișoarei

Un articol de: George Giurgiu - 05 Mai 2015

În Duminica a 4-a după Paști, la Căminul Cultural din localitatea Cebza, județul Timiș, a avut loc prezentarea miniproiectului misionar filantropic derulat de copiii din parohie sub genericul „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”. Miniproiectul a fost desemnat câștigător la etapa eparhială a concursului organizat de Patriarhia Română, iar inițiatorii acestuia vor reprezenta Arhiepiscopia Timișoarei la faza națională, ce va avea loc la București în data de 21 mai a.c.

Alături de copii și de coordonatorul lor, pr. paroh Ciprian Ene, la eveniment au luat parte autorități locale, părinți și beneficiari ai gestului de solidaritate și iubire al tinerilor. Cu acest prilej, au fost prezentate activitățile cuprinse în cadrul miniproiectului. Cea mai reprezentativă acțiune desfășurată de tinerii din grupul catehetic al Parohiei Cebza a fost punerea în scenă a piesei de teatru îOscar și Tanti RozÎ în fața a 150 de elevi de la Liceul Teoretic „Alexandru Mocioni” din Ciacova, profesori, medici, invitați ai autorităților locale. Piesa povestește viața unui băiețel de zece ani, bolnav de leucemie, care se confruntă cu ultimele clipe din viață. Cu ajutorul prietenilor săi din spital, acesta ajunge să-și trăiască în chip simbolic adolescența pierdută, să se îndrăgostească la tinerețe, să se căsătorească la maturitate cu prima iubire, să o piardă și în cele din urmă să regăsească la apusul vieții bucuria și liniștea mult-așteptată. Piesa a fost dedicată unuia dintre colegii tinerilor, răpus de o nemiloasă boală la vârsta de doar 10 ani. De asemenea, aceasta a avut un scop caritabil, întrucât fondurile colectate în urma acțiunii au fost donate Secției de oncologie a Spitalului de Copii îLouis ŢurcanuÎ din Timișoara. Împreună cu darul lor, în valoare de 3.000 de lei, tinerii din grupul catehetic al parohiei au petrecut câteva momente de neuitat alături de copiii internați la Secția de oncologie. Potrivit pr. Ciprian Ene, aceștia au fost profund marcați de întâlnirea cu cei mici, spunând că zâmbetul primit în schimbul gestului lor umanitar a răsplătit la maximum eforturile depuse.

O altă activitate prezentată în fața localnicilor din Cebza a fost susținerea unei lecții demonstrative de religie de către pr. Ciprian Ene, cu sprijinul și implicarea voluntarilor din grupul catehetic al parohiei. În cadrul acesteia au fost prezentate roadele faptelor bune și plinirea postului prin milostenie, subliniindu-se cu acest prilej importanța prezenței orei de religie în școală, întrucât aceasta pune înaintea elevilor dragostea de Dumnezeu prin împlinirea iubirii frățești. La finalul orei demonstrative, voluntarii au împăr­țit persoanelor prezente (în special bă­trâni din Parohia Cebza) pache­țele cu produse de post gătite de femei din comunitate, membre ale Comitetului Femeilor Ortodoxe din Parohia Cebza. Totodată, a fost organizat și un mic târg de meșteșuguri, în cadrul căruia s-au vândut obiecte confecționate de copii prin originalitatea și creativitatea de care au dat dovadă în cadrul unui atelier de creație sub coordonarea doamnei Elena Saskia-Menczel, artist plastic, scopul acestui demers fiind strângerea de fonduri pentru copiii și bătrânii aflați în suferință.

Răsplată din partea oficialităților locale

Reprezentanții oficialităților locale, prezenți la eveniment, au adus la cunoștința celor de față faptul că, în urma deosebitelor acțiuni ale grupului catehetic parohial, Primăria Ciacova a alocat fonduri necesare pentru construirea unui parc de joacă în satul Cebza, ce cuprinde un teren de fotbal, un teren de baschet, un teren de volei, dar și tobogane, balansoare și leagăne pentru toți copiii comunității. De asemenea, în încheiere, le-a fost adresat un mesaj de suflet din partea doamnei Liana Stanciu, președinta Asocia­ției Părinți pentru Ora de Religie (APOR) - București, partenerul parohiei în promovarea impor­tan­ței orei de religie în școli.