Proiect catehetic și artistic în Parohia Bănești din Prahova

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 05 Martie 2021

În contextul Anului omagial al pastorației românilor din afara României, la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Bănești, judeţul Prahova, s-a desfăşurat proiectul catehetic și cultural artistic „Aproape sau departe, Biserica ne unește”, având ca scop ajutorarea mamelor şi copiilor îngrijiţi în cadrul Centrului social „Pro Vita” de la Valea Plopului.

Tinerii din grupa de cateheză a Parohiei Băneşti, judeţul Prahova, au organizat în luna februarie, sub îndrumarea părintelui Constantin-Liviu Bezdedeanu, o serie de activități în cadrul proiectului catehetic și cultural artistic „Aproape sau departe, Biserica ne unește”, parte a Concursului național catehetic „Biserica - familia românilor de pretutindeni”. În cadrul unor ateliere de confecționare a mărțișoarelor, fotografie sau pictură pe pânză și hârtie, tinerii şi-au pus în valoare talanţii realizând creaţii artistice, având ca sursă de inspiraţie folclorul popular şi natura. De asemenea, în cadrul unor întâlniri săptămânale, tinerii au pregătit un scurt recital de poezii şi cântece având ca temă anul omagial, se arată într-un comunicat al parohiei.

Activitățile cultural-artistice desfășurate la nivel local au fost completate de o serie de video­conferințe și întâlniri online cu scop catehetic, organizate în colaborare cu Parohia „Sfântul Daniil Sihastrul” din Piacenza, Italia, și cu Centrul Bisericesc Român Ortodox din München, Germania. Pentru realizarea și buna desfășurare a proiectului, tinerii grupului parohial au fost sprijiniți de reprezentanții Primăriei Bănești și de cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale „Ioan Duhovnicul” din localitate.

Rezultatele proiectului catehetic au fost prezentate într-un cadru festiv în ziua de 28 februarie 2021. Cu această ocazie, tinerii participanţi la proiect au prezentat un program care a cuprins recitarea unor poezii și interpretarea unor compoziții muzicale legate de tema anului omagial, urmat de organizarea târgului caritabil de Mărțișor, în cadrul căruia au fost valorificate mărțișoarele, picturile și celelalte creaţii artistice realizate de tineri. Toate fondurile strânse în cadrul proiectului vor fi folosite pentru ajutorarea mamelor și copiilor aflați în îngrijirea Centrului social „Pro Vita” din Valea Plopului, judeţul Prahova.