Proiect de educație sanitară pentru nevoiași din sectorul 2

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 04 Octombrie 2023

În perioada 18 septembrie - 10 octombrie 2023, Fundația „Sfânta Macrina” - Ajutor și recuperare medico‑socială pentru copii în dificultate desfășoară proiectul „Educație pentru sănătate în comunitate”. Acțiunea, care vizează persoane din categorii vulnerabile, constă în ateliere de informare în domeniul sănătății și este finanțată din fonduri nerambursabile de la bugetul local al Primăriei Sectorului 2 al Capitalei. Un astfel de atelier a avut loc miercuri, 4 octombrie, la sediul fundației.

Proiectul își propune să contribuie la creșterea gradului de informare și educație în domeniul sănătății al persoanelor din sectorul 2 al municipiului București care provin din medii defavorizate, în vederea dezvoltării unor deprinderi care vizează promovarea unui stil de viață sănătos. În total, 240 de persoane aflate în evidența fundației sau a altor instituții colaboratoare beneficiază gratuit de activități de informare și instruire în domeniul educației pentru sănătate și primesc, la finalul acestora, pachete cu produse igienico‑sanitare.

În dimineața zilei de miercuri, la sediul Fundației „Sfânta Macrina” - ARMS, 15 persoane vulnerabile au luat parte la una din cele 16 sesiuni de formare desfășurate în cadrul proiectului. Despre importanța igienei corporale și orale, a unui stil de viață sănătos și a accesării serviciilor socio‑medicale din comunitate le‑au vorbit participanților dr. Elena Silvia Săracu, medic specialist în medicină internă și alergologie, și dr. Carmen Hera, medic stomatolog. La finalul atelierului, toți beneficiarii au primit pachete consistente cu produse igienico‑sanitare.

Despre cea mai recentă sesiune desfășurată ne‑a vorbit părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul social‑filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor: „Astăzi a avut loc un eveniment organizat în cadrul proiectului «Educație pentru sănătate în comunitate», proiect implementat de Sectorul social al eparhiei prin Fundația «Sfânta Macrina». Activitățile din cadrul lui oferă asistență de specialitate și educație pentru menținerea sănătății unui număr de 240 de persoane din grupuri defavorizate. În cele 16 ateliere se oferă informații privind igiena personală și a locuinței, astfel încât în aceste grupuri să scadă incidența bolilor virale sau a bolilor asociate condițiilor improprii de locuit. La finalul acțiunii de astăzi, au fost oferite pachete cu materiale igienico‑sanitare, necesare atât pentru igiena personală, cât și pentru cea a spațiului de locuit. Acest proiect este parte a inițiativei mai largi a sectorului nostru de a oferi asistență grupurilor vulnerabile. Astfel, proiectul de față se află în strânsă legătură cu programul Policlinicii sociale «Zâmbet pentru toți», acolo unde oferim, prin intermediul Fundației Bucuria Ajutorului, asistență stomatologică persoanelor vârstnice, dar și copiilor din sistemul de asistență maternală. Căutăm, prin acest program, să ajutăm persoanele din grupurile defavorizate să nu ajungă până acolo încât să aibă nevoie fie de tratament stomatologic, fie de asistență medicală de altă natură. Programul de educație își arată astfel importanța deosebită: înțelegând rolul igienei personale și a locuinței, oamenii vor reuși să aibă un plus de confort și o viață mai bună, orientându‑și eforturile de dezvoltare personală spre lucruri cu adevărat importante”.