Proiect de reabilitare a Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca

Un articol de: Darius Echim - 11 Ianuarie 2024

Un proiect, în valoare de 56.895.027,45 lei, cu o perioadă de implementare de 60 de luni, din 1 ianuarie 2024 până în 31 decembrie 2028, a fost semnat la finalul anului trecut. Acesta implică atât valorificarea sustenabilă a patrimoniului istoric prin restaurarea Catedralei Mitropolitane clujene, cât și introducerea acesteia în circuitul turistic.

Proiectul „Reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj, SMIS 302121”, a fost prezentat la Reședința Mitropolitană din Cluj-Napoca, la finalul anului trecut, în data de 22 decembrie, în baza contractului de finanțare semnat între Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, și Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în calitate de beneficiar al finanțării.

Conform unui comunicat al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, la evenimentul de prezentare, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a rostit un cuvânt de bun-venit, apoi au vorbit ministrul finanțelor, Marcel-Ioan Boloș, președintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Emil Radu Moldovan, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, şeful Autorității de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, Petru Alboi-Șandru, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Soluțiile arhitecturale au fost prezentate asistenței de arhitecta Diana Cânța din partea Biroului de arhitectură Ateliercetrei. 

Proiectul „Reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca” implică, pe de o parte, valorificarea sustenabilă a patrimoniului istoric prin restaurarea catedralei, iar pe de altă parte, constă în introducerea acestui important monument de artă românească în circuitul turistic prin implementarea unei soluții de acces la cele două galerii de peste naos și la spațiul dintre cele două cupole peste pronaos. 

Intervențiile propuse prin proiect vizează: reabilitarea structurii de rezistență; intervenții structurale necesare realizării obiectivelor arhitecturale propuse; realizarea ansamblului de scări și pasarele care vor deservi traseul turistic, ce urmează a fi amplasate pe elementele de beton armat prezente pe traseu; reabilitarea spațiilor interioare în special la: pronaos, naos și altar; reabilitarea spațiilor interioare dispuse la nivelul subsolului; continuarea lucrărilor de pictură în tehnica mozaic; plastica arhitecturală de fațadă, registrul compozițional al ferestrelor, registrul decorativ superior; conservarea și restaurarea tâmplăriei metalice.

Perioada de implementare a proiectului este de 60 de luni, din 1 ianuarie 2024 până în 31 decembrie 2028. Valoarea totală a proiectului este de 56.895.027,45 lei, din care 28.706.269,02 lei din Fondul European de Dezvoltare Regională, 5.065.812,19 lei din bugetul național și diferența din cofinanțare, conform unui comunicat al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.