Proiect dedicat copiilor cu deficienţe de auz la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Data: 25 Octombrie 2013

La Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca a avut loc vernisajul expoziţiei „Tăcerea - o barieră surmontată“, organizată în spaţiul expoziţional „Atelierul de Icoane. Expoziţia vernisată miercuri, 24 octombrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) din Cluj-Napoca, face parte din proiectul „Tăcerea - o barieră surmontată“, proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, şi ilustrează materialele realizate de elevii participanţi la activităţile organizate în cadrul proiectului, conform unui comunicat al MET. Şcolile şi liceele participante în proiect sunt: Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz din Cluj-Napoca, Şcoala „Ioan Bob“ din Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Gelu Voievod“ din Gilău, Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă“ din Cluj-Napoca.

În cadrul expoziţiei sunt prezentate lucrări artistice în acuarelă şi păpuşi îmbrăcate în costume naţionale, realizate de elevi cu deficienţe de auz. Coordonatorul acestui proiect, Daniela Şerdan Orga, şef de secţie la MET, a menţionat că expoziţia finalizează proiectul „Tăcerea - o barieră surmontată“, derulat începând cu luna aprilie 2013, conform Agerpres. În cadrul proiectului au fost deschise cinci ateliere de lucru pentru elevi: „Prisaca fermecată“, „Micul fermier“, „Roadele pământului“, „Casa bunicilor“ şi „Jucării de odinioară“.

În cadrul atelierului „Jucării de odinioară“, întreaga echipă de proiect a exemplificat pentru cei mici cum se fac jucării din coceni şi pănuşi de porumb. Păpuşile realizate de copii sunt replici după cele aflate în patrimoniul MET şi au fost îmbrăcate în trei tipuri de costume populare - din Maramureş, Sibiu şi Bistriţa, prilej cu care elevii au deprins să facă deosebirea între cele trei tipuri de costume tradiţionale, după cum a menţionat Daniela Şerdan Orga, citată de Agerpres. Expoziţia va fi deschisă până pe 31 octombrie.