Proiect misionar-filantropic „Lumina faptelor“
Centrul catehetic „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Râmnicu Vâlcea desfăşoară în această perioadă proiectul misionar-filantropic „Lumina faptelor“. Activitatea îşi propune atât reafirmarea lucrării sociale a Bisericii Ortodoxe, cât şi o participare activă a tinerilor şi voluntarilor în desfăşurarea acestui proiect.
Proiectul misionar-filantropic „Lumina faptelor“, organizat de Centrul catehetic „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Râmnicu Vâlcea, participă la Concursul naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române. „În formarea tinerilor este necesar ca valorilor culturale să le fie alăturate şi cele sociale, valori care promovează respectul reciproc şi cultivă sensibilitatea şi compasiunea. Îndreptându-ne atenţia către persoanele din centrele de bătrâni, reafirmăm valoarea eternă a fiinţei umane şi datoria fiecăruia dintre noi de a ne cinsti părinţii. Pe de altă parte, prin atelierele de creaţie pe care le-am iniţiat, oferim încredere copiilor care au confecţionat mărţişoare şi felicitări pentru bătrâni, dar dorim să întărim şi capacitatea de a lucra împreună şi a ne cunoaşte pentru a deveni solidari unii faţă de alţii, fapt pentru care vom participa şi la un pelerinaj la mănăstirile din Arhiepiscopia Râmnicului. În acest fel arătăm şi că misiunea parohiei nu o exclude pe cea a mănăstirilor, iar activitatea spirituală, culturală şi filantropică a mănăstirilor a adus bogate roade şi în viaţa parohiilor. Valorile educaţiei religioase se descoperă aşadar prin dărnicia acestor copii, care, prin sinceritatea lor, devin modele de bunătate, amintindu-ne de milostenia şi faptele bune ale sfinţilor“, a subliniat pr. prof. dr. Nicolae Proteasa, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae“ din Râmnicu Vâlcea.
Desfăşurat pe perioada Postului Sfintelor Paşti, proiectul este susţinut de către elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Nicolae“ (din ciclurile gimnazial şi liceal) şi ai Liceului „Antim Ivireanul“ din Râmnicu Vâlcea, fiind coordonat de prof. Mădălina Elena Proteasa, pr. prof. dr. Nicolae Proteasa, pr. Constantin Olariu. Pentru prima parte a proiectului, sprijinit şi de Mănăstirea Cozia, copiii au confecţionat mărţişoare şi felicitări care, împreună cu flori, dulciuri şi produse alimentare au fost oferite, vineri, 27 februarie 2015, bolnavilor şi personalului medical de la Spitalul de Psihiatrie Drăgoeşti. Prin vizita tinerilor, persoanele asistate au retrăit emoţia de a primi daruri, emoţie care se transformă în bucuria de a nu fi părăsit.