Proiect pentru diminuarea sărăciei energetice în rândul populației din Oltenia

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 22 August 2021

Asociația „Vasiliada” - filiala Târgu Jiu a lansat săptămâna trecută proiectul „Împreună suntem o familie”, finanţat de compania CEZ Vânzare prin programul de responsabilitate socială „Adăpost cu energie”. Scopul proiectului este acela de a contribui la diminuarea sărăciei energetice în rândul populației vulnerabile din zona de activitate a furnizorului de energie electrică și gaze naturale.

Proiectul „Adăpost cu energie” este dezvoltat sub umbrela platformei „Promisiunea verde”, un concept amplu pe care CEZ Vânzare l-a demarat în anul 2020, cu scopul de a construi un viitor sustenabil pentru generațiile care vor urma, prin încurajarea consumului responsabil și eficient de energie, din surse 100% regenerabile. Pentru această ediție, „Adăpost cu energie” a avut în vedere o zonă mai puțin abordată până acum în România, dar cu adevărat stringentă: eficiența energetică și soluțiile inteligente pentru grupurile vulnerabile.

Printre obiectivele proiectului „Împreună suntem o familie”, implementat de Asociația „Vasiliada” - filiala Târgu Jiu şi derulat în perioada iulie-noiembrie 2021, se numără: creș­terea gradului de eficiență energetică și a confortului locuințelor pentru 15 copii provenind din familii monoparentale, prin lucrări de reabilitare sau prin achiziționarea de electrocasnice moderne cu consum redus de energie; organizarea a 8 ateliere intergeneraționale, de două ori pe lună, pentru a crea o punte relațio­nală între părinți și copii, între așteptările părinților și nevoile copiilor; sprijinirea și consilierea familiilor celor 15 copii pentru găsirea soluțiilor la problemele financiare sau materiale pe termen mediu și lung cu care acestea se confruntă.

Grupul-țintă al proiectului este selectat din rândul beneficiarilor Asociației „Vasiliada” - filiala Târgu Jiu, dar și pe baza referințelor primite de la școli, grădinițe, ONG-uri și instituții cu abilități în domeniul protecției copilului. Părintele Ciprian Sîrbu, directorul executiv al acestei filiale a asociaţiei, a afirmat: „Prin acest proiect ne-am propus să îmbunătăţim condițiile de viaţă ale unor persoane vulnerabile prin creșterea gradului de eficiență energetică a locuinţelor acestora. Am ales ca beneficiari ai proiectului 15 copii proveniți din familii monoparentale, aflaţi în situaţii materiale inoportune și pentru care există riscul de abandon școlar sau de separare a lor de familie”.