Proiect românesc de conservare a naturii, premiat în Europa
Printre câştigătorii primei ediţii a concursului „Natura 2000“ s-a regăsit şi un proiect românesc din Sighişoara-Târnava Mare, care a primit premiul pentru secţiunea „Beneficii socio-economice“, fiind catalogat drept „un exemplu impresionant privind modul în care Natura 2000 generează creştere economică şi asigură mijloace durabile de subzistenţă în zonele rurale“.
Prima ediţie a concursului „Natura 2000“ şi-a desemnat câştigătorii, printre proiectele premiate de comisarul european pentru mediu Janez Potocnik numărându-se şi un proiect românesc din Sighişoara-Târnava Mare, care a primit premiul la secţiunea „Beneficii socio-economice“, fiind catalogat drept „un exemplu impresionant privind modul în care Natura 2000 generează creştere economică şi asigură mijloace durabile de subzistenţă în zonele rurale“. „Adresez cele mai sincere felicitări acestor câştigători meritorii. Premiile prezintă câteva exemple ale acţiunilor remarcabile întreprinse pe întreg teritoriul UE de administratorii siturilor, de autorităţile publice, de organizaţiile din domeniul conservării şi de voluntari, de agricultori, de silvicultori, de vânători şi pescari, de oameni de ştiinţă, de profesori şi de multe alte categorii de persoane“, a spus comisarul, care a mai premiat alte patru proiecte din Bulgaria, Cehia, Belgia şi Spania, după cum informează un comunicat al Comisiei Europene, citat de Agerpres.
Proiectul din Sighişoara-Târnava Mare, derulat de către WWF, în parteneriat cu Fundaţia ADEPT, Fundaţia „Mihai Eminescu“ Trust, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu Regiunea 7 Centru şi Asociaţia Ecotur Sibiu, le permite agricultorilor să ducă un trai mai bun lucrând în mod durabil terenuri cu valoare naturală ridicată, protejând în acelaşi timp un peisaj unic, cu o biodiversitate bogată. Datorită acestui proiect, 2.300 de familii de agricultori din regiune obţin venituri de peste 2,5 milioane de euro anual, iar astfel de iniţiative încep să fie puse în aplicare şi în alte regiuni din România. „Conservarea naturii dobândeşte astfel şi un sens economic, pe lângă cel ecologic, demn de luat în considerare, întorcând venituri agricultorilor care aleg să continue sau să revină la practicile de agricultură tradiţionale (intensive) ce depăşesc pierderile asociate cu acest tip de agricultură“, susţineau în luna martie a acestui an iniţiatorii proiectului pe site-ul oficial Natura 2000.ro.
În podişul Hârtibaciu - Târnava Mare - Olt, potrivit aceleiaşi surse, există 7 arii „Natura 2000“ protejate prin legislaţia europeană şi Rezervaţia Naturală „Stejarii seculari de la Breite Municipiul Sighişoara“, arie protejată de interes naţional. Cu 260.000 ha, aceasta este a doua cea mai mare zonă acoperită de arii protejate din ţară, după Delta Dunării, având o biodiversitate remarcabilă şi o identitate culturală puternică, în care se întrepătrund moştenirea arhitecturală săsească (cetăţi, biserici fortificate şi case tradiţionale), tradiţii şi obiceiuri arhaice, diversitatea etnică, peisajele rurale colinare.
Natura 2000 este cea mai mare reţea de arii protejate din lume, alcătuită din peste 26.000 de situri şi ocupând aproximativ o cincime din suprafaţa Europei. Este o reţea de zone naturale ce cuprinde un eşantion reprezentativ de specii sălbatice de floră şi faună şi de habitate de interes european. Ţara noastră contribuie la această reţea remarcabilă cu 531 de situri care acoperă circa 22,7% din suprafaţa ţării. (Oana Nistor)