Proiecte educaționale în Arhiepiscopia Timișoarei

Un articol de: Diac. Răzvan Fibișan - 15 Martie 2021

În urma consfătuirilor cu profesorii de religie și lansării cu această ocazie a proiectului inspectorului Daniela Buzatu - „Cercul de lecturi religioase”, Sectorul învățământ al Arhiepiscopiei Timișoarei a venit cu propunerea de a organiza o serie de întâlniri de lucru cu profesorii de religie și elevii liceeni pentru stimularea lecturii și gândirii critice pe marginea unor teme de interes în rândul tinerilor. La această inițiativă s-au alăturat și profesorii de teologie din cadrul Univer­si­tății de Vest, care, la rândul lor, erau în căuta­rea unor modalități de promovare a învă­ță­mân­tului teologic universitar pentru atragerea de studenți la Facultatea de Teologie. Ast­fel, a fost organizat de către Sectorul în­vă­țământ un prim work­shop explorator cu toți pro­fesorii de religie, cu tema „In­te­li­gența cre­dinței și vocația autentică a creștinului”. Succesul acestui demers a determinat-o pe Daniela Buzatu să împartă liceele ti­mișene în patru grupe de lucru și au fost create în acest sens patru teme de lucru. În data de 11 martie, a avut loc, așadar, ultimul work­shop din cele patru propuse inițial, organizat de către Arhi­episcopia Timișoarei în liceele timi­șene, urmare a parteneriatului dintre Centrul eparhial ca inițiator și Facultatea de Teologie a Univer­si­tății de Vest și Inspectoratul Școlar Județean Timiș, în calitate de parteneri.

În prima parte a întâlnirii, invitat la dezbatere a fost părintele profesor Marius Ioana, care a prezentat tema „Familie și provocările ei contemporane”.

A doua parte a întâlnirii a fost reținută de prestația părintelui Marius Florescu, care s-a adaptat propunerii acestui workshop cu o scurtă prelegere statistică despre „Diasporă - misiune și pasto­ra­ție în sprijinul românilor din afara granițelor țării”.

Cele două prelegeri au fost urmate de o serie de întrebări din partea elevilor prezenți în cadrul acestui workshop.