Proiecte educative la Liceul Ortodox din Oradea
Luna martie a început pentru elevii din clasa a IV-a Step by Step de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, cu două evenimente realizate în colaborare cu Astroclub Meridian 0 din Oradea. Copiii au realizat lucrări în cadrul proiectului „Printre stele şi constelaţii”, iar o parte dintre ei au participat la concursul naţional de cultură astronomică „Astronomicus” de la Cluj-Napoca.
Elevii din clasa a IV-a Step by Step de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au sărbătorit, pe 3 martie, 600 de zile de şcoală. Cu acest prilej şi-au prezentat colecţiile începute în clasa I şi completate în fiecare an cu piese noi. Copiii au dovedit o mare creativitate în alegerea colecţiilor şi realizarea lor. În partea a doua, ei au prezentat lucrări în cadrul proiectului „Printre stele şi constelaţii”.
„La început au prezentat o parte teoretică referitoare la planetele şi constelaţiile care li s-au părut cele mai interesante, iar după aceea au prezentat partea practică, ce a constat fie în elaborarea unei machete, fie un poster cu o constelaţie sau Sistemul Solar. Un lucru interesant şi demn de toată lauda este că fiecare proiect a fost unic”, a spus prof. Nicoleta Pazmany Nicoleta, preşedinte Astroclub Meridian 0 Oradea.
Concurs naţional de cultură astronomică
Prima săptămână din luna martie s-a încheiat, cu participarea, în data de 5 martie, a unei echipe formate din patru elevi, la concursul naţional de cultură astronomică „Astronomicus” de la Cluj-Napoca. Copiii au fost însoţiţi de părinţi şi de prof. Pazmany Nicoleta.
Profitând de deplasarea la Cluj-Napoca au făcut o vizită la Observatorul Astronomic unde Mircea Liviu le-a prezentat copiilor nu numai instrumentele astronomice din observator, ci i-a luat şi într-o călătorie printre constelaţii şi galaxii cu ajutorul unui program de planetariu. A urmat o vizită la Grădina Botanică unde copiii au putut admira plantele din zona tropicală, a spus prof. Nicoleta Pazmany. La concursul găzduit de Transilvania College, pe parcursul unei ore, elevii au avut de rezolvat 10 sarcini constând în aranjarea unui puzzle, au avut de răspuns la mai multe întrebări, să configureze Sistemul Solar sau o eclipsă de Soare ori Lună, să explice noţiunea de imponderabilitate printr-un desen sau să construiască şi să lanseze un avion din hârtie.
„Deşi au fost la primul lor concurs de acest gen şi au avut mari emoţii, echipa «Lumina» formată din Andrei Florin Borodan, Cristian Luis Copil, Mihai Alexandru Olteanu şi Patricia Maria Reştea au reuşit o performanţă, clasându-se pe locul II, înaintea mai multor echipe clujene”, a spus prof. Nicoleta Pazmany.
Echipa a fost pregătită de profesoarele Veronica Isdrailă şi Laura Baidoc, în colaborare cu prof. Nicoleta Pazmany de la Astroclub Meridian 0 Oradea.