Proiectul „Alege şcoala!“, promovat la Turnu Severin

Un articol de: Cătălin Cernătescu - 11 Mai 2015

Săptămâna trecută, la Drobeta-Turnu Severin a fost promovat proiectul „Alege şcoala!“ în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest, implementat de Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educaţional, în parteneriat cu Fundaţia World Vision România. Evenimentul a avut loc în Sala „Mitropolit Nestor Vornicescu“ a Centrului eparhial din Drobeta-Turnu Severin. Prezent la eveniment, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a rostit cuvânt de binecuvântare.

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost citit de către pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, expert formator în cadrul proiectului „Alege şcoala!“ în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest. Părintele Constantin Pătuleanu a vorbit şi despre obiectivul proiectului. „Proiectul are la bază încercarea de a preveni fenomenul de abandon şcolar şi de a-i readuce în sistem pe cei care au părăsit de timpuriu şcoala. Încercăm, prin consiliere pedagogică şi duhovnicească, să îi determinăm pe copii să rămână la şcoală. Noi îi ajutăm şi material, le cumpărăm rechizite, uniforme, ghiozdane. De asemenea, cei care au abandonat şcoala beneficiază de un suport financiar, ca să poată să rămână în programul de educaţie, cu scopul de a termina măcar un an din cariera de elev, pentru ca apoi să sperăm că vor continua studiile. La nivelul judeţului Mehedinţi sunt implicate două şcoli, grupul-ţintă fiind format din copiii cu risc de abandon şcolar, dar şi cei care au părăsit deja şcoala“, a menţionat pr. Constantin Pătuleanu.

„Fiecare preot este interesat să ajute această ţară“

Proiectul a fost prezentat de către pr. dr. Florin Stan, expert formator. Acesta a arătat că până în prezent au fost consiliaţi peste 35.000 de copii. „În ultima vreme, Biserica Ortodoxă a fost întrebată tot mai mult de ce nu se implică în activităţi sociale. Proiectul «Alege şcoala!» este o dovadă în acest sens. Se desfăşoară pe o perioadă de mai bine de patru ani şi, până acum, peste 35.000 de copii din România au fost implicaţi în activităţile proiectului. Biserica Ortodoxă Română merită să fie implicată în activităţi sociale, pentru că are cea mai dezvoltată infrastructură din ţară. Aproape în fiecare cătun există o biserică şi un preot care are tot interesul să îşi ajute propria comunitate. Avem cea mai bogată resursă umană din acest punct de vedere. În măsura în care abandonul şcolar este în creştere la nivelul ţării noastre şi la nivelul Uniunii Europene, fiecare preot este interesat să ajute această ţară, pentru a stopa acest fenomen negativ. Şi noi, prin acest proiect, contribuim în mare măsură la acest scop, în mod voluntar, prin preoţi şi prin profesorii de religie, dar şi într-un mod mai susţinut, prin centrele inovative create în aproape toată ţara“, a conchis pr. Stan.

Patru centre catehetice de tineret

Pr. Cosmin Eftimie Necşoiu, inspectorul Biroului de catehizare al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, a descris cele patru centre catehetice din Mehedinţi, arătând că activităţile acestora se desfăşoară pe mai multe paliere. „În eparhia noastră s-au înfiinţat patru centre catehetice pentru tineret: unul zonal cu sediul la episcopie, unul pentru «A doua şansă» în Parohia Schela Nouă şi două pentru copii cu risc de abandon şcolar din parohiile Obârşia de Câmp şi Strehaia. Fiecare dintre aceste centre desfăşoară 36 de activităţi, pe baza unui toolkit elaborat în cadrul proiectului, pe diferite teme, ecologie, discriminare, valoarea învăţării şi activităţi de cateheză. Avem grupe de 25 de copii cu risc de abandon, 17 copii care fac parte din programul naţional «A doua şansă» şi opt preşcolari din centrele Strehaia şi Orârşia de Câmp. O particularitate a acestui proiect este că, pe lângă copii, au fost vizaţi şi părinţii lor, toţi participând la activităţi pe module şi de tip şcoala de duminică“.

La acţiunea de promovare a proiectului au mai participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, coordonatori, părinţi şi elevi din cele patru centre pentru tineret din Mehedinţi. La fel ca şi primele două proiecte „Alege şcoala!“, iniţiate în 2009, respectiv în 2010, de către Patriarhia Română şi World Vision România şi finalizate în anul 2013, acest nou proiect îşi propune prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii, prin elaborarea şi implementarea unui plan de acţiune şi a unor măsuri inovative, la nivel multiregional, menţinerea în sistemul de educaţie a persoanelor expuse acestui risc, precum şi dezvoltarea unor acţiuni corective pentru persoanele care au părăsit timpuriu şcoala, din regiunile Vest, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest.

Proiectul „Alege şcoala!“ în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest se desfăşoară pe parcursul a 18 luni (aprilie 2014 - octombrie 2015) şi este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 2, Domeniul Major de Intervenţie 2.2.