Proiectul Centrului de îngrijiri paliative pediatrice „Sfântul Hristofor”, prezentat preoților din Protopopiatul Cluj 1
Prima ședință administrativă a preoților din Protopopiatul Cluj I din noul an s-a desfășurat marți, 17 ianuarie, fiind condusă de pr. protopop Dan Hognogi, avându-i ca invitaţi pe pr. Dumitru Boca, vicar-administrativ eparhial, şi pr. Bogdan Chiorean, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca. Pr. Dumitru Boca a adresat câteva îndemnuri pastoral-misionare și a discutat unele aspecte privind activitatea preoților.
Pr. Bogdan Chiorean le-a vorbit, apoi, celor prezenţi despre construirea noului centru de îngrijiri paliative pediatrice, mărturisind că în cei 10 ani de la deschiderea centrului au fost multe solicitări de internări pentru copii, dar care nu au putut fi onorate.
Centrul este un proiect al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și vine în întâmpinarea copiilor ce suferă de boli incurabile progresive. Aflat sub patronajul Asociației „Sfântul Nectarie”, al cărei centru de îngrijiri paliative a reprezentat, în ultimii 10 ani, un model de sprijin specializat gratuit pentru adulții aflați în suferință, Centrul de îngrijiri paliative pediatrice „Sfântul Hristofor” va oferi asistență medicală, spirituală, socială și psihologică micuților diagnosticați cu boli oncologice. Apărut într-un moment economic dificil, proiectul are nevoie ca, pe lângă fondurile alocate de inițiatori, să poată conta pe donaţii, pe ajutorul celor care nu pot rămâne indiferenți în fața durerii unor copii.
„Deși n-avem încă o estimare exactă a costurilor, suntem conștienți de faptul că e dificil să construiești în contextul în care ne aflăm. Dar, de asemenea, suntem siguri că dragostea noastră, a tuturor, se va transforma-n cărămidă termoizolantă și acoperiș, ca să le țină de cald și de dor”, a spus pr. dr. Bogdan Chiorean.
Centrul de îngrijiri paliative pedriatice va fi construit în localitatea clujeană Sânnicoară, pe un teren de 1.400 metri pătraţi, donat de familia preotului Lorand Emanuel Komives, şi va avea între 25 și 35 de locuri. Iniţiatorii speră că acesta va fi dat în folosință în următorii doi-trei ani.