Proiectul „Culorile Bucuriei”, la Parohia Dorobanți din Capitală

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 10 Martie 2021

În perioada 22 februarie - 7 martie 2021, la Parohia Dorobanți din Protoieria Sector 1 Capitală s-a desfășurat proiectul „Culorile Bucuriei”, care a constat într-un curs minimal de pictură prin care copiii au învățat să se manifeste armonios prin desen și culoare. Anul acesta au participat 10 copii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani din cuprinsul parohiei.

În ajutorul celor mici au venit asist. dr. Cristian Radu, doctor în animație, și Cătălina Bleotea, absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, specializarea Animație, care i-au învățat pe copii câteva secrete și tehnici de îmbinare a culorilor.

Lucrările de absolvire a cursului din cadrul proiectului au constat în realizarea unor felicitări pentru ziua de 8 martie, care au fost expuse în biserica parohială, cu posibilitatea de achiziționare, fondurile obți­nute constitu­ind un procent din costul premiilor oferite tuturor par­ticipanților.

„Activitățile cu tineretul reprezintă o preocupare constantă a acestei parohii. De aceea, într-un protocol de colaborare cu școala gimnazială din comuna prahoveană Jugureni, Parohia Dorobanți s-a angajat să-i sprijine activ pe toți copiii acestei comunități afectate de lipsuri materiale. Faptul că avem posibilitatea de a sprijini tinerii, de a-i învăța să se manifeste prin desen și culoare reprezintă o șansă atât pentru ei, cât și pentru noi”, a spus arhid. Nicolae Stanciu.

În cadrul cursului, copiii au învățat, pe lângă exprimarea frumosului prin culoare, și disciplina pedagogică a respectării principiilor minimale de desen.

„Deși ar părea că desenul presupune o libertate totală de expresie, totuși, desenul frumos are reguli și mici secrete pentru a putea exista. Cursul prezent prezintă reguli minimale de desenare și îmbinare a culorilor, astfel încât copiii să poată să se exprime prin desen într-un mod armonios. Prin simplificarea formelor, copiii învață cum să creeze personaje expresive și jucăușe, dând astfel imagine și culoare concretă imaginației lor. Un astfel de curs le încurajează și dezvoltă expresivitatea, comunicarea și colegialitatea în­tr-un cadru prietenos și plin de armonie”, a spus asist. dr. Cristian Radu.