Proiectul „Dialogul vârstelor în lumina credinţei” continuă la Biserica Zlătari
La Parohia Zlătari, cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfinţii Mucenici Ciprian şi Iustina” , Protopopiatul Sector 3 Capitală, au continuat duminică, 26 martie, activităţile cuprinse în proiectul „Dialogul vârstelor în lumina credinţei”, din cadrul Concursului naţional catehetic „Tinerii şi vârstnicii să laude numele Domnului”.
După Sfânta Liturghie din Duminica a 4-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul), grupul catehetic participant la concursul „Tinerii şi vârstnicii să laude numele Domnului”, format din elevi ai Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Capitală, au susţinut un recital de muzică religioasă, aceştia fiind dirijaţi de profesoara Florentina Chifu. În continuare, copiii au audiat cateheza intitulată „Virtuţile bunicilor, temelia credinţei nepoţilor”, rostită de părintele dr. Ştefan Sfarghie.
După ce le-a vorbit despre virtuţile morale şi cele teologice, părintele Ştefan Sfarghie i-a împărţit pe copii în trei grupe, îndemnându-i să realizeze în culori o scară a principalelor virtuţi. Obiectivul catehezei a fost atins, întrucât toţi participanţii au înţeles că la capătul scării există o unire a celor trei virtuţi teologice, credinţa, nădejdea şi dragostea, dragostea fiind cea mai importantă. Atunci când au fost întrebaţi care sunt principalele virtuţi ale bunicilor lor, copiii au răspuns că răbdarea, credinţa şi mai ales dragostea pe care aceştia o manifestă zi de zi faţă de ei.
La rândul lor, bunicii au subliniat importanţa rugăciunii pentru nepoţi şi au arătat cum i-au învăţat ei pe cei mici să se roage. „În toate camerele din casă avem icoane şi împreună cu nepoţelele ne rugăm în fiecare seară. Începem cu «Înger, îngeraşul meu» şi continuăm cu rugăciunea «Tatăl nostru». Cerem ajutorul lui Dumnezeu să aibă grijă de noi şi să ne ferească de rău”, a spus unul dintre bunicii prezenţi, Ştefan Nicolae. „Mulţumesc Bunului Dumnezeu că ne-a dăruit două nepoţele, bucuria noastră de fiecare zi. Trăim în vremuri tulburi, pe care nu ne-am gândit vreodată că le vom trăi, şi venind la biserică, la Sfânta Liturghie, împreună cu nepoatele, ne rugăm pentru pace, sănătate şi ajutor de la Bunul Dumnezeu. La biserică ele învaţă multe lucruri bune, în primul rând importanţa rugăciunii, dar şi disciplina. Le-am învăţat să se roage zilnic şi deja fata cea mare, care este la şcoală, ştie, pe lângă Tatăl nostru, «Cuvine-se cu adevărat» şi Crezul. Am remarcat faptul că mersul la biserică şi rugăciunea zilnică le ajută să fie mult mai responsabile în viaţa de zi cu zi şi în relaţiile cu colegii şi ne bucurăm să constatăm acest lucru”, a subliniat Rodica Căsăndroiu.
În continuare a fost organizată o expoziţie de icoane realizate de elevi, cu chipuri de sfinţi care au ajuns la adânci bătrâneţi. Toţi copiii au explicat motivul pentru care au ales să deseneze sfântul respectiv. La final, doamna profesoară Florentina Chifu a organizat un joc ce a urmărit identificarea principalelor activităţi pe care cei mici le desfăşoară cu bunicii lor.