Proiectul „Lumina lui Hristos luminează tuturor“, în Episcopia Sălajului

Data: 29 Aprilie 2014

În perioada martie-aprilie 2014 s-a derulat proiectul „Lumina lui Hristos luminează tuturor“, aflat la a II-a ediţie, în Episcopia Sălajului. Proiectul coordonat de pr. Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi pr. prof. Călin Mateiu, are ca scop sensibilizarea copiilor în spiritul păstrării valorilor creştine, a tradiţiilor culturale ale poporului român şi participarea afectivă la praznicele împărăteşti prin implicarea acestora în activităţi specifice sărbătorilor.

Partenerii proiectului au fost Mănăstirea Strâmba, judeţul Sălaj, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu“ Hida, parohiile Ruginoasa, Fildu de Mijloc, Fildu de Jos, Almaşu, Tămaşa, Cuzăplac, Sîncraiu Almaşului, Zimbor, Sînmihaiu Almaşului şi Hida, Editura „Diana“. Cele patru activităţi din proiect s-au desfăşurat la Mănăstirea Strâmba, la biserica din Hida, la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu“ din Hida şi la biserica din Ruginoasa. Astfel, la sărbătoarea Bunei Vestiri, Grupul vocal „Anghelos“ al Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu“ din Hida a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Strâmba, iar pe 3 aprilie a susţinut un recital de cântări bisericeşti „Să-L preamărim pe Domnul“. Pe 10 aprilie, la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu“ din Hida s-a desfăşurat concursul „Micul Creştin“, pentru elevii din învăţământul primar, implementat de Editura Diana cu ocazia Sfintelor Paşti şi coordonat de pr. prof. Călin Mateiu.

Proiectul catehetic s-a încheiat cu activitatea „Veniţi de primiţi lumină“, în Biserica „Sfinţii Arhangheli“ din Ruginoasa, la care au participat 140 de copii din aproape toate parohiile de pe Valea Almaşului şi care a fost prezentată de pr. Călin Mateiu. După slujba Vecerniei oficiată de toţi preoţii din parohiile partenere proiectului, copiii din grupurile de catehizare au susţinut recitaluri de cântece şi poezii. A avut loc vernisajul expoziţiilor de icoane şi de ouă încondeiate.

La activitate a fost prezent arhim. Grighentie Oţelea, stareţul Mănăstirii Strâmba, care a împărtăşit celor prezenţi un cuvânt de învăţătură, amintind colaborarea strânsă dintre şcoli, parohii şi mănăstire, apoi a oferit daruri copiilor, preoţilor şi profesorilor. Activitatea s-a încheiat cu acordarea unor diplome de merit.