Proiectul „Medici români în Europa” a ajuns la final

Data: 28 Octombrie 2024

Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române anunță încheierea proiectului „Medici români în Europa”, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) din cadrul Guvernului României, iar valoarea sumei aprobate este de 179.611 lei. Proiectul s‑a desfășurat în perioada iunie‑octombrie 2024, în parteneriat cu Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Federația Europeană a Academiilor de Medicină, Fraternitatea Medicilor Ortodocși „Sfântul Luca al Crimeei”, Asociația Medicilor și Chirurgilor Dentiști de Origine Română din Franța, Asociația Medicilor de Origine Română de pe Coasta de Azur și Asociația Medicilor Români din Renania de Nord‑Westfalia.

Proiectul a avut ca obiectiv general creșterea vizibilității și relevanței mediului asociativ medical românesc din diasporă prin promovarea modelelor de bune practici, a asociațiilor medicale românești reprezentative și a beneficiilor afilierii doctorilor români la grupuri profesionale de reprezentare și cooperare constituite legal.

Obiectivele specifice ale proiectului au fost următoarele:

  1. Promovarea inițiativelor și proiectelor de succes ale medicilor români din diasporă și creșterea accesului cetățenilor români din diasporă la informații medicale relevante, prin difuzarea unei serii de emisiuni tv.
  2. Promovarea modelelor de bune practici reprezentate de asociațiile medicale românești din Franța în scopul impulsionării mediului asociativ medical din celelalte state europene unde nu există acest tip de asociații sau există și nu sunt suficient de vizibile/relevante.
  3. Promovarea în comunitățile românești din diasporă a asociațiilor medicale românești și a medicilor reprezentativi din Austria, Germania, Franța, Belgia și Monaco.
  4. Creșterea accesului medicilor români din diasporă la informații relevante prin dezvoltarea, gestionarea și promovarea unei platforme care să centralizeze materialele și informațiile culese în cadrul proiectului.
  5. Creșterea gradului de vizibilitate în social‑media a activităților și obiectivelor asociațiilor medicale românești.
  6. Creșterea gradului de conștientizare în rândul medicilor români din diasporă privind necesitatea și utilitatea mediilor asociative și încurajarea înființării acestora prin prezentarea și promovarea beneficiilor individuale și comunitare care decurg din afilierea la aceste forme de constituire.
  7. Intensificarea colaborării între asociațiile de medici români și unitățile bisericești ortodoxe românești: mitropolii, parohii și mănăstiri, ca forme de organizare asociativă și parte a societății civile românești în diasporă.
  8. Facilitarea schimbului de experiență și bune practici între asociațiile medicale și comunitățile parohiale din diasporă, precum și între medici și membrii parohiilor românești din diasporă.
  9. Încurajarea altor medici români să se implice în activități și proiecte asociative, generând o mai mare participare și contribuție la consolidarea și extinderea rețelelor asociative medicale românești.
  10. Creșterea accesului persoanelor cu deficiențe hipoacuzice la informațiile privind prestanța și statutul medicilor români din diasporă.

Prin acest proiect de promovare, TRINITAS TV a adus în prim plan 12 medici români din țări precum Franța, Germania, Austria, Monaco și Belgia, care își exercită profesia la nivel de excelență și cu rezultate remarcabile, președinți sau membri ai unor asociații medicale românești. În cadrul proiectului, aceștia și‑au unit vocile pentru a le transmite celorlalți medici români din diasporă mesajul că împreună pot fi mai puternici și că, aderând la structuri asociative constituite legal, interesele lor profesionale pot fi mai bine reprezentate în dialogul cu statele‑gazdă.

Prin emisiunile și materialele video realizate în cadrul proiectului, cetățenii români din afara granițelor țării au putut accesa informații medicale relevante din partea unor specialiști ai lumii medicale. Emisiunile din cadrul proiectului „Medici români în Europa” au fost difuzate la TRINITAS TV, în fiecare vineri, de la ora 20:00, în luna septembrie, și în fiecare marți și vineri, de la ora 20:00, în luna octombrie. Invitații acestor emisiuni au fost:

  1. Dr. Ștefan N. Constantinescu, profesor de biologie moleculară și celulară la Universitatea Catolică din Louvain și președintele Federației Academiilor Europene de Medicină (Belgia);
  2. Dr. Constantin Turchină, cardiolog - Centrul Cardio‑Toracic din Monaco, consul general onorific al României în principatul Monaco și președintele Asociației Medicilor de Origine Română de pe Coasta de Azur (Monaco);
  3. Dr. Raluca Mincu, cardiolog - Clinica de Cardiologie și Angiologie a Centrului de Boli Cardiovasculare din Germania de Vest (Germania);
  4. Dr. Radu Lupescu, anestezist Terapie intensivă - Clinica Rhéna din Strasbourg (Franța);
  5. Dr. Alina Sturdza, radiooncolog - Spitalul Universitar AKH din Viena (Austria);
  6. Dr. Athanasie Ulea, psihiatru - Cabinet individual de psihiatrie și psihoterapie în München (Germania);
  7. Dr. Mihaela Bustuchină Vlaicu, neurolog - Spitalul Universitar Pitié‑Salpêtrière din Paris (Franța);
  8. Dr. Claudia Tănase, anestezist Terapie intensivă pediatrică - Spitalul Universitar Bicêtre din Paris (Franța) și președintele Fraternității Medicilor Ortodocși „Sfântul Luca al Crimeei”;
  9. Dr. Eugen Ionescu, otoneurolog - Spitalul Universitar „Edouard Herriot” din Lyon și președintele Asociației Medicilor și Chirurgilor Dentiști de Origine Română din Franța;
  10.  Dr. Călin Ciofu, urolog - Spitalul Tenon din Paris (Franța);
  11.  Dr. Șerban Mihăileanu, cardiolog - Cabinet individual de cardiologie în Paris (Franța);
  12.  Dr. Mircea Sofonea, conferențiar universitar, cercetător și epidemiolog la Universitatea Montpellier și Spitalul Universitar Nîmes (Franța).

Un rezultat important îl reprezintă dezvoltarea platformei mediciromaniineuropa.trinitas.tv unde sunt disponibile spre vizionare toate emisiunile și materialele video realizate în cadrul proiectului. În perspectivă, platforma va fi actualizată cu emisiuni noi dedicate medicilor români din alte țări europene în care există comunități românești numeroase.

Proiectul a fost finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.