Proiectul „SOLIDARe”, prezentat în județele Alba și Mureș

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 05 Martie 2020

Viitorii antreprenori sociali din județele Alba și Mureș au participat marți, 25 februarie, respectiv joi, 27 februarie, la prezentarea proiectului „Structuri de economie socială SOLIDARe” desfășurat de Arhiepiscopia Sibiului, în parteneriat cu Mondo Consultanță și Asociația Institutul Educațional pentru Politici Sociale „Margareta”.

Proiectul prin care se dorește dezvoltarea antreprenoriatului social din Regiunea Centru a fost prezentat viitorilor antreprenori sociali din cele două județe, care doresc să înființeze microîntreprinderi sociale cu finanțare europeană pentru a veni în sprijinul grupurilor vulnerabile social. Au fost prezenți re­prezentanții instituțiilor partenere în proiectul „SOLIDARe”, între care vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, iar participanții au aflat care sunt oportu­nitățile de finanțare cu până la 100.000 de euro a proiectelor de activitate de economie socială. Proiectul „Structuri de economie socială SOLIDARe” vizează, în primă etapă, pregătirea a 110 persoane pentru antreprenoriatul social. Urmează înființarea a 21 de întreprinderi sociale cu finanțare din fonduri europene de până la 100.000 de euro și înființarea a cel puțin 105 noi locuri de muncă pentru persoanele din grupurile vulnerabile social, prin implicarea antreprenorilor sociali în astfel de activități.
Urmează un program de formare și perfecționare profesională pentru antreprenorii în economia socială și pentru managerii de întreprindere socială și o serie de workshopuri pentru elaborarea planurilor de afaceri pentru entitățile de economie socială care se vor crea. Va avea loc, apoi, un concurs de planuri de afaceri, deschis atât celor care participă direct în proiect și care trec prin programul de formare profesională, cât și celor care au deja competențe de antreprenoriat social sau de management de întreprindere socială. Proiectul „Structuri de economie socială SOLIDARe” este cofi­nanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.