Promovarea tradițiilor și slujirii misionare în Eparhia Caransebeșului

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 07 Octombrie 2022

La Sala Polivalentă din Reșița a avut loc, în 6 octombrie, gala laureaților a Festivalului-concurs „Tradiții cărășene”, aflat la prima ediție. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin. Acesta a fost împărțit în mai multe etape pe parcursul anului, fiind format din șapte secțiuni: muzicală, poezie dialectală, teatru popular, coruri, coregrafie, expoziții-colecții și tradiții culinare.

La gală a fost prezent și Prea­sfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a rostit un cuvânt în deschiderea evenimentului: „Îi felicităm pe toți cei care au participat la acest festival-concurs și pe toți cei care și-au făcut timp și au venit cu bucurie la acest regal al culturii tradiționale. Credem că și prin acest festival se propovăduiește iubirea față de Dumnezeu, de aproapele, de Biserica strămoșească și față de tot ceea ce este frumos și autentic în Banat și în țara noastră”, a afirmat ierarhul.

Tot joi, Episcopul Caransebeșului și delegați de la Centrul eparhial au săvârșit Sfânta Liturghie la 10 parohii din cercurile pastoral-misionare ale eparhiei. Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Înălţarea Domnului” și „Sfântul Chiriac Sihastrul” din Parohia Brebu, județul Caraș-Severin, împreună cu preoții aparţinători Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord. „Sfânta Liturghie este cea mai importantă și cea mai înaltă slujbă din cultul divin public creștin. Am fost chemați și astăzi, preoți și credincioși, la rugăciune profundă și comuniune euharistică. Sunt importante simpozioanele, conferin­țele, dar cea mai importantă este Sfânta Liturghie. Putem vorbi mult, bine și frumos despre rugăciune, dar cred că atunci când practicăm rugăciunea este cel mai important lucru sau cea mai importantă lucrare”, a subliniat Preasfinția Sa.