Promovări în învățământul teologic ortodox universitar din București
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București au avut loc luni, 27 ianuarie 2020, două concursuri pentru ocuparea posturilor didactice vacante de profesor universitar la disciplinele Catehetică-Omiletică și Drept Bisericesc din cadrul Departamentului de Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră și un concurs pentru ocuparea postului didactic vacant de lector universitar la disciplina Vechiul Testament din cadrul Departamentului de Teologie Istorică, Biblică și Filologie. Cele două posturi vacante de profesor universitar au fost ocupate de părintele conf. dr. Nicușor Beldiman și părintele arhidiacon conf. dr. George Grigoriță.
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și-a îmbogățit corpul didactic prin promovarea la gradul de profesor a părintelui conf. dr. Nicușor Beldiman la disciplina Catehetică-Omiletică și a părintelui arhidiacon conf. dr. George Grigoriță la disciplina Drept Bisericesc. De asemenea, a mai fost scos la concurs un post de lector universitar la disciplina Vechiul Testament pentru care au aplicat doi candidați: asist. dr. Cristinel Iatan și pr. dr. Constantin Pogor.
La cele două probe ale concursului de profesor, prezentarea planului de dezvoltare a carierei și proba practică de susținere a cursului, candidații au întrunit punctajul maxim. „Pentru postul de Drept Bisericesc îl avem candidat pe unul dintre colegii noștri, care a avut o ascensiune foarte frumoasă, deși foarte tânăr, cu studii în străinătate, doctorat obținut la Roma, părintele arhid. George Grigoriță, care este și consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod. De asemenea, celălalt candidat este directorul Departamentului de Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră, părintele Nicușor Beldiman, care este și consilier patriarhal coordonator în cadrul Sectorului teologic-edu- cațional. Sunt doi oameni care au o carieră în spate, dar și un viitor, pentru că sunt tineri, iar acest lucru va aduce un plus de personalitate pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din București”, a precizat părintele prof. dr. Ioan Moldoveanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.
Activitatea științifică și publicistică a candidaților a corespuns întru totul cerințelor Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Aceste concursuri au rolul de a îmbogăți corpul didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă din București și sunt menite să ridice nivelul calitativ al învățământului teologic. „Într-un an de zile s-a produs o primenire a acestui corp didactic și aceasta din cauza faptului că mulți dintre profesorii noștri au ieșit la pensie. Locurile acestea vacante trebuiau completate și s-au găsit candidații care să îndeplinească criteriile din toate punctele de vedere. CNATDCU, acest organism care controlează și are în vedere calitatea învățământului, pune în vedere ca anumite punctaje să fie îndeplinite și chiar depășite. În facultatea noastră, am hotărât în cadrul unei ședințe de consiliu ca aceste punctaje să fie suplimentate cu 25% față de ceea ce CNATDCU cere. Aceasta înseamnă că dorim foarte multă calitate și dorim să atragem oameni care sunt de calitate din punct de vedere profesional în cele ale teologiei”, a mai spus părintele decan.
Mariț, 28 ianuarie 2020, are loc concursul pentru ocuparea postului didactic vacant de lector universitar la disciplina Restaurare Carte din cadrul Departamentului de Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră.