Protopopiatul Darabani în conferinţă preoţească semestrială

Un articol de: Tudorel Rusu - 09 Aprilie 2014

Preoţii Protopopiatului Darabani s-au reunit luni, 7 aprilie 2014, în conferinţa semestrială preoţească de primăvară cu titlul „Taina Sfintei Spovedanii şi Taina Sfintei Împărtăşanii - pregustare a împărăţiei cerurilor“.  Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a fost precedată de Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, oficiată în Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din oraş.

Conferinţele semestriale preoţeşti de primăvară din Arhiepiscopia Iaşilor, având tematica propusă pentru acest an de Sfântul Sinod, anume „Taina Sfintei Spovedanii şi Taina Sfintei Împărtăşanii - pregustare a împărăţiei cerurilor“, au continuat luni cu întrunirea preoţilor din Protopopiatul Darabani. Ziua a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite de către Înaltpreasfinţitul Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Darabani. Dintre slujitori a făcut parte şi pr. Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani. Răspunsurile la strană au fost date de preoţi ai protoieriei botoşănene.

„Lucrarea fundamentală a preotului este aceea de a aduce Sfânta Jertfă“

La finalul slujbei,  IPS Părinte Mitropolit Teofan le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa mărturisirii păcatelor şi a împărtăşirii cu Trupul şi Sângele Mântuitorului: „Raţiunea întâlnirii noastre din această zi o reprezintă chemarea adresată nouă, preoţi şi ierarhi, de a ne adânci mai mult, mai real şi mai puternic în această dublă taină a Bisericii: Spovedania şi Împărtăşirea cu Sfintele Taine. E un lucru la prima vedere obişnuit, fiindcă ne întâlnim cu aceste taine sfinte adesea în viaţa noastră, însă nu este suficientă o istorie întreagă ca să înţelegem pe deplin aceste daruri ale lui Dumnezeu pentru omenire. Un părinte al Bisericii apropiat de vremea noastră, Sfântul Ierarh de Eghina, spunea că lucrarea fundamentală a preotului este aceea de a aduce Sfânta Jertfă la altarul cel mai presus de ceruri. Multe sunt lucrurile importante din viaţa unui preot - zidirea de biserici, propovăduirea cuvântului Evangheliei, sfinţirea vieţii, ogoarelor şi gospodăriilor oamenilor, ajutorarea celor săraci, dar toate acestea sunt aşezate în jurul săvârşirii Sfintei Jertfe, prin care darurile de pâine şi vin, în care se află viaţa credincioşilor, sunt aduse la sfântul altar şi oferite lui Dumnezeu, pentru ca El să ne dăruiască Trupul şi Sângele Său, în care se află viaţa Sa veşnică“.

 A urmat apoi conferinţa propriu-zisă, în cadrul căreia a fost vizionat un film şi a fost prezentat un referat despre Spovedanie şi Împărtăşanie, susţinut de către părintele Ciprian Muraru de la Parohia „Sfântul Gheorghe“ - Horodiştea.

După o serie de întrebări şi răspunsuri privind unele practici în ceea ce priveşte Taina Spovedaniei şi Taina Împărtăşaniei, conferinţa preoţilor din Protopopiatul Darabani s-a încheiat cu audienţele primite de IPS Teofan. În cadrul întrunirii, cei prezenţi au putut achiziţiona cărţi ce tratează Taina Sfintei Spovedanii şi Taina Sfintei Împărtăşanii, fiind puse la dispoziţie în acest sens mai multe titluri.