Protopopiatul Iaşi 3, în conferinţă semestrială de primăvară
Seria conferinţelor semestriale preoţeşti de primăvară din Arhiepiscopia Iaşilor a continuat luni, 24 martie 2014, la Mănăstirea Hadâmbu, cu întrunirea preoţilor din Protopopiatul Iaşi 3. Întâlnirea, ce a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a avut ca temă „Taina Sfintei Spovedanii şi Taina Sfintei Împărtăşanii - pregustare a împărăţiei cerurilor“ şi a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite.
La începutul acestei săptămâni, la Mănăstirea Hadâmbu a avut loc cea de-a cincea conferinţă preoţească din acest an din Arhiepiscopia Iaşilor. Ziua a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite de către Înaltpreasfinţitul Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica aşezării monahale, răspunsurile la strană fiind date de preoţi ai protoieriei ieşene. Preoţii participanţi au fost însoţiţi de pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi de pr. Mihail Roşu, protoiereul Protopopiatului Iaşi 3.
În cuvântul de introducere al conferinţei, IPS Părinte Mitropolit Teofan le-a vorbit celor prezenţi despre înţelesul vieţii de parohie şi despre legătura care trebuie să existe între o mănăstire şi o parohie: „Viaţa de parohie nu poate fi nimic altceva decât viaţa întru Hristos, locul unde se dobândeşte Duhul Sfânt, locul de îndumnezeire al oamenilor, unde iubirea lui Dumnezeu Tatăl se revarsă peste lume. Parohiile care se lasă influenţate de viaţa de mănăstire şi încearcă minimal să concretizeze în parohie ambianţa de mănăstire sunt singurele care se apropie de ceea ce ar trebui să fie. De aceea, prezenţa voastră în această zi la Mănăstirea Hadâmbu trebuie să vă facă să preluaţi duhul monahal în parohie, cel puţin în două aspecte: pe de o parte, privitor la oficierea Sfintei Liturghii, iar pe de altă parte, privitor la spovedania voastră, a preoţilor slujitori, şi prin voi, la insistenţa vizavi de credincioşi, în ceea ce priveşte o spovedanie cât mai deasă a acestora“.
Întrunirea preoţească a continuat apoi cu vizionarea unui film tematic şi cu prezentarea unui referat despre Spovedanie şi Împărtăşanie, susţinut de pr. Pavel Vitel de la Parohia Drăguşeni.
„Spovedania este braţul misionar de fier al Bisericii“
„Atât timp cât practica mărturisirii este vibrantă, vie şi înfloritoare în Biserică, şi mădularele ei înfloresc duhovniceşte. Şi atât timp cât Spovedania este o realitate vie, cutremurătoare, o experiere a harului divin, sufletele oamenilor sunt transfigurate, schimbate. Ca preoţi, chemaţi de Dumnezeu să asistăm arhiereul nostru în păstorirea creştinilor, suntem datori să naştem în sufletul lor o dragoste sinceră faţă de viaţa sacramentală a Bisericii. Trebuie să îi ajutăm să înţeleagă că o viaţă liberă faţă de păcat, în Hristos, este posibilă în Biserică, şi că ea începe odată cu acea fugă plină de zel, de seriozitate şi de cutremur către braţele iubitoare şi părinteşti ale lui Dumnezeu şi se desăvârşeşte prin împărtăşirea din umanitatea îndumnezeită a lui Hristos. Este obligaţia noastră să le arătăm cum să îşi deschidă inimile complet faţă de Dumnezeu, astfel încât niciun colţ al sufletului lor să nu rămână despărţit, în rebeliune faţă de El. Este responsabilitatea noastră să-i convingem să alerge către cele două Taine ca şi cum ele ar fi propria lor respiraţie, prin care puterea lui Dumnezeu covârşeşte şi cucereşte orice păcat, slăbiciune sau neputinţă. În acest sens, Spovedania devine cel mai profund demers misionar al Bisericii: propovăduirea cuvântului vindecător al Evangheliei pe tărâmul inimii, acolo unde este cea mai mare nevoie de el. Dacă ne întrebăm cum să ne evanghelizăm enoriaşii, cum să fim misionari în lume, vedem aici că Spovedania este, de fapt, braţul misionar de fier al Bisericii“, a subliniat pr. Pavel Vitel în referatul susţinut.
După o serie de întrebări şi răspunsuri privind unele practici în ceea ce priveşte Taina Spovedaniei şi Taina Împărtăşaniei, conferinţa preoţilor din Protopopiatul Iaşi 3 s-a încheiat cu audienţele primite de IPS Teofan. În cadrul întrunirii, cei prezenţi au putut achiziţiona cărţi ce tratează Taina Sfintei Spovedanii şi Taina Sfintei Împărtăşanii, fiind puse la dispoziţie în acest sens mai multe titluri.