Protopopii de Agnita şi Rupea au fost instalaţi
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat miercuri, 19 martie, ceremoniile de instalare a noilor protopopi de Agnita şi Rupea. Părintele Mihai Naicu de la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Agnita, judeţul Sibiu şi părintele Alexandru Petrica de la Parohia Comăna de Jos, judeţul Braşov şi-au început mandatele cu promisiunea că vor spori viaţa duhovnicească şi patrimoniul bisericesc din unităţile administrative conduse.
Prima ceremonie a avut loc în Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Agnita, unde toţi preoţii din parohiile arondate protopopiatului din oraşul sibian au participat la Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, împreună cu numeroşi credincioşi.
După Sfânta Liturghie, preoţii şi credincioşii l-au întâmpinat pe IPS Mitropolit Laurenţiu şi au avut, mai apoi, posibilitatea să participe la instalarea în funcţie a protopopului Mihai Naicu. De asemenea, preoţilor şi credincioşilor li s-a citit actul de numire şi un document în care li s-au prezentat cele 27 de paragrafe legate de atribuţiile şi îndatoririle protopopului.
Fostul protopop de Agnita, preotul Ioan Jurca de la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Agnita i-a mulţumit ierarhului pentru anii în care a avut funcţia de protoiereu şi preoţilor pentru colaborarea fructuoasă.
„Cu părintele Mihai Naicu am colaborat foarte bine timp de zece ani de zile. Părintele ştie ce îl aşteaptă, ştie ce înseamnă să fii protopop la Agnita şi de aceea eu cu toată bucuria am aşteptat să fie numit. Cred că este o continuare firească a lucrurilor, pentru că părintele Mihai cunoaşte bine toate lucrările din protopopiatul nostru şi îi voi fi alături în viitoarele proiecte, aşa cum şi părintele a fost alături de mine, ca secretar al protopopiatului“, a spus părintele Jurca.
Noul protopop de Agnita, Mihai Naicu s-a adresat la final atât IPS Mitropolit Laurenţiu, cât şi preoţilor şi credincioşilor, pe care i-a asigurat de întreaga implicare în funcţia primită, pentru ca viaţa bisericească de pe Valea Hârtibaciului să fie revigorată.
„Pe lângă activitatea liturgică şi pastorală pe care trebuie să o intensificăm în toată perioada din timpul anului bisericesc, în toate parohiile noastre, trebuie să facem mai mult şi pe latura social-filantropică. Trebuie să urmăm modelele deja existente prin parteneriatele pe care le avem cu anumite instituţii de ocrotire socială, la parohiile din Agnita sau de la Marpod. Am văzut câtă bucurie aducem credincioşilor noştri când mergem la unitatea socio-medicală din Agnita şi îi serbăm lunar pe cei internaţi acolo şi de aceea trebuie să facem cât mai mult pentru oamenii necăjiţi“, a spus protopopul Mihai Naicu.
Un nou sediu al Protopopiatului Rupea
A doua ceremonie oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu în aceeaşi zi a avut loc în Biserica „Sfântul Nicolae“ din Rupea. Aici, preoţilor din Protopopiat li s-au alăturat primarul din Rupea, Flavius Dumitrescu, autorităţi locale şi primarul comunei Comăna, judeţul Braşov, Viorel Grusea.
După ceremonia de instalare, fostul protopop, Matei-Dan Sucaciu de la Parohia Homorod, a ţinut să mulţumească ierarhului, preoţilor şi autorităţilor pentru încredere şi mai ales pentru sprijinul oferit în anii de mandat pentru începerea unor proiecte importante în Protopopiatul Rupea.
„Spuneam încă de la numirea mea că este o mare cinste ca un ierarh să te cheme la o asemenea misiune. Sunt convins că nu m-am ridicat la nivelul aşteptărilor, dar vreau să-l asigur pe IPS Mitropolit Laurenţiu că m-am străduit să fac faţă chemării, atât cât mi-a stat în putinţă. Avem un Protopopiat cu preoţi vrednici, n-au fost probleme şi de aceea le mulţumesc fraţilor în slujire pentru colaborare. Mulţumesc şi administraţiei locale pentru sprijinul acordat“, a spus părintele Matei-Dan Sucaciu.
A urmat cuvântul noului protopop, Alexandru Petrica, paroh la Comăna de Jos. Părintele Petrica a amintit principalele proiecte pe care doreşte să le implementeze şi să le inaugureze în timpul mandatului început acum.
„Îmi doresc să existe între preoţii noştri armonia duhovnicească a adevăratei prietenii, pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos a aşezat-o în rândul ucenicilor Săi. Sunt multe lucruri de făcut şi provocarea cea mai mare este legată de începerea lucrărilor de construcţie a sediului protopopesc. Vom încerca să dezvoltăm în parohii lucrările social-filantropice, pentru că suntem deficitari la acest capitol. În domeniul cultural, avem în plan să reedităm publicaţia Protopopiatului nostru, care va reflecta cu siguranţă activitatea pastoral-misionară şi socială a parohiilor noastre“, a spus pr. Petrica.
„Filantropia trebuie să fie a doua slujire a Bisericii“
IPS Mitropolit Laurenţiu i-a binecuvântat pe noii protopopi şi pe preoţii veniţi la ceremoniile oficiate. Ierarhul i-a asigurat de tot sprijinul în activitatea lor în două protopopiate misionare, formate din comunităţi parohiale care se zbat în dificultăţi materiale. Misiunea Bisericii în astfel de zone defavorizate social este deosebit de importantă şi, de aceea, ierarhul i-a îndemnat să implementeze proiecte sociale viabile, care să vină în folosul oamenilor rămaşi pe aceste meleaguri.
„Cele două Protopopiate din Arhiepiscopia noastră sunt mai mici şi mai sărace decât celelalte. Le-am spus preoţilor că avem un popor credincios atât de apropiat de Biserică, încât nu suntem vrednici, ca preoţi, să avem astfel de enoriaşi. Biserica noastră este bogată spiritual şi există o iubire faţă de Dumnezeu şi o apreciere faţă de slujitorii lui Hristos care au obligaţia de a împlini nu doar nevoile spirituale ale credincioşilor, ci şi cele materiale. Filantropia trebuie să fie a doua slujire a Bisericii noastre. Cei doi protopopi noi vin cu avântul lor tineresc şi cu responsabilitatea asumată şi suntem încredinţaţi că vom avea o preoţime devotată slujirii lui Hristos şi a semenilor“, ne-a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.